Hela kyrkstaden till salu • Hoppas ge uppsving för turismen

Området i Boden med 24 stugor ligger på Kyrkkläppen mellan Överluleå kyrka och Kvarnängen. Nu vill kommunen sälja rubbet till en entreprenör som kan utveckla en turistverksamhet.

Ellinor Isaksson på Boden kommun vill se en utvecklad turistverksamhet i kyrkstugeområdet.

Ellinor Isaksson på Boden kommun vill se en utvecklad turistverksamhet i kyrkstugeområdet.

Foto: Linus Olofsson

Boden2024-07-30 01:00

Kyrkstaden i Boden invigdes redan 1831. Som allra mest fanns 128 stugor i staden och de användes som boende av de som rest långt för kyrkobesök, marknader och ting. I dag finns 24 stugor kvar på området och Bodens kommun vill sälja hela tomten, inklusive stugorna till en entreprenör som är villig att utveckla området.

– Vi känner att stugorna bara står här. Därför vill vi sälja den här kyrkbyn med ett anbudsförfarande. Företag får pitcha sin idé eller lämna ifrån sig vad man skulle vilja göra med det här. Vi vill gärna se att det är någon som skulle vilja ta sig an den här kyrkbyn, säger tillförordnad plan- och exploateringschef på Bodens kommun Ellinor Isaksson.

undefined
De senaste åren har skördemarknaden i princip varit den enda aktiviteten som ägt rum i kyrkstaden.

Fram till nu har stiftelsen Kyrkkläppen förvaltat stugorna, med Bodens kommun som huvudman. Man har hyrt ut stugor och haft olika marknader på området. Men vid flera tillfällen har stiftelsen fått för lite intäkter för att kunna täcka driftkostnader och kommunen har behövt betalat för att bibehålla verksamheten.

Finns det inte resurser eller intresse från kommunens sida att bedriva verksamhet?

– Det handlar både om intresse och också att det här inte är vår kärnverksamhet. Vi tror inte att vi skulle göra ett lika bra jobb som om någon från näringslivet, som kan turism, får driva det själv, säger Ellinor Isaksson.

– Ingen har väl riktigt muskler att se till att folk jobbar med utvecklingen utav det här. Kanske är det bättre om någon annan gör det, vi vill testa i alla fall. Sen kommer företagen som skickar in anbud att kontrolleras och det krävs ett politiskt beslut för att försäljningen ska kunna verkställas, fortsätter Isaksson.

undefined
Kyrkstaden fungerade historiskt som härbärge för de som rest långt för kyrkbesök och annat.

30:e augusti är sista dagen för företag att lämna anbud. För att kunna lämna anbud måste man vara ett företag som sedan tidigare sysslar med turism i Boden. Området är en del av Norrbottens kulturmiljöprogram och kommunen använder benämningen "kulturområde" för kyrkbyn. Detta innebär att det finns föreskrifter över vad man får göra med stugorna. Bland annat måste brädtaken behållas.

Kan det finnas problem att en entreprenör med vinstintresse utnyttjar kulturarvet på ett negativt sätt?

– Det är av den anledningen vi vill att de ska ha en affärsplan för området så man kan titta på det. Man kollar även upp vad det är för personer bakom det här företaget, det är ju ett sätt att jobba med det.

Både i Gammelstads och Öjebyns kyrkstad har man gjort det möjligt för privatpersoner att köpa enskilda stugor i kyrkstäderna.

undefined
I närheten av kyrkstaden finns både discgolfbana och utegym.

Hur kommer det sig att man inte säljer en stuga i taget?

– Vi har tänkt att det blir ett bättre helhetskoncept på det sättet. Man kan utveckla hela området och få ett helhetsgrepp. Annars kanske bara ett fåtal stugor kommer att skötas och underhållas av någon privatperson. Vi skulle gärna se att vi får en turistverksamhet här också, på något sätt.

Vad kan det här betyda för framtiden i Bodens kommun?

– Besöksnäring är en av våra fem utpekade näringslivsområden. Det här är också ett sätt att försöka nyttja de resurser vi har för att bygga på den delen av näringslivet. Vi är väldigt duktiga på high-endturism uppe i de norra delarna av kommunen, men här kanske man skulle kunna få ett annat komplement tänker jag. Det känns som en liten slumrande juvel som man skulle kunna göra något av.

undefined
Detaljplan över kyrkstaden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!