Hästar isoleras efter upptäckt av kvarka

Stall WF har drabbats av den smittsamma sjukdomen kvarka. Därför har man nu tvingats till isolering av flera hästar för att smittan inte ska spridas vidare.

Hästsmittan kvarka har slagit till. (Bilden är inte från det aktuella stallet).

Hästsmittan kvarka har slagit till. (Bilden är inte från det aktuella stallet).

Foto: BJ÷RN LARSSON ROSVALL / TT

Boden2014-11-28 06:00

Varje år sker utbrott av kvarka hos hästar i Sverige. Kvarka är en sjukdom som endast smittar mellan hästar och som kan liknas vid en kraftig förkylning. Ofta drabbas hästarna av variga bölder i huvudets lymfknutor.

Förra veckan bekräftade Stall WF att det hade konstaterats kvarka på deras stobesättning.

– Vi har fått stänga ner. Men det är bara vår fölsektion som är stängd. Det är en person som sköter om djuren där nu med strikta restriktioner. Man måste byta kläder och desinfektera skor och annat, säger Madelene Wikstén, verksamhetsansvarig.

I den isolerade sektionen finns ett 20-tal hästar, stallet har aldrig tidigare haft problem med kvarka. Sjukdomen smittar endast via snor och sekret som kommer ur bölder om de spricker.

– Det är inte luftburet. Så på det sättet är det ju bra, att det är lättare att begränsa än om det är luftburet, säger Madelene Wikstén.

Hon vet än så länge inte när de kommer att kunna öppna upp den isolerade delen av stallet.

– De ska vara feber- och symtomfria i 20 dagar efter att den sista hästen är symtomfri. Det här är jättebesvärligt men också ekonomiskt svårt. De ska tas om hand extra och personalen som tar hand om dem kan inte göra något annat på grund av smittrisken.

Under de senaste tio åren har i snitt 71 utbrott per år anmälts i Sverige.

– Det är jättesvårt att skydda sig när du behåller på med tävlingar och allt. Du vet ju inte vilka hästar som är smittade. Har du oturen så kan du få det. Nu hade vi oturen.

Smittorsaker

Kvarka

Kvarka är en mycket smittsam sjukdom. Kvarkabakterien förekommer i nässekret, svalg och bölder hos smittade hästar. Gemensamma vattenhoar i hagar kan ofta vara ordentligt kontaminerade. Smitta kan även ske via travselar, sadlar, träns och människor om bakterier finns på kläder eller otvättade händer.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om