Harads äldre fick ny mötesplats

BODEN. I helgen invigdes en ny dagcentral och nya lokaler för socialförvaltningens verksamheter i gamla Älvstrand.- Vi hoppas att dagcentralen ska fungera som en mötesplats för bygdens äldre, säger enhetschefen Stefan Norberg.

Det fanns gott om fika när dagcentralen invigdes. Greta Edegren, längst till vänster , hoppas mycket på verksamheten. Bredvid henne sitter också Lisbeth Carlsson, Margot Johansson, Olav Eriksson och Kurt Lundgren. FOTO: LENA LEFFLER

Det fanns gott om fika när dagcentralen invigdes. Greta Edegren, längst till vänster , hoppas mycket på verksamheten. Bredvid henne sitter också Lisbeth Carlsson, Margot Johansson, Olav Eriksson och Kurt Lundgren. FOTO: LENA LEFFLER

Foto: Lena Leffler

Boden2008-10-20 06:00
Målet är att gamla människor ska kunna bo hemma längre. Dagcentralverksamheten är till för Haradsbygdens äldre som bor i ordinärt boende.
- Målet är att ge social stimulans till äldre som har en funktionsnedsättning som hindrar dem från att delta i andra fritidsutbud. Besökare ska också kunna komma hit för att bryta isolering och ensamhet, säger Stefan Norberg.
Samarbete med Gimle
Gimlegården i Boden har börjat med avlösning för anhörigvårdare och det kommer också dagcentralen i Harads att ha.
- Vi hoppas även att dagcentralen fungerar som en mötesplats för denna grupp. Harads kommer att ha ett samarbete med Gimlegården för att utbyta erfarenheter, säger Stefan Norberg.
Han har numera sitt tjänsterum på dagcentralen, där han har en vidunderlig utsikt över Luleälven utanför.
- Det är så vacker utemiljö här så vi kommer att försöka anordna många aktiviteter utomhus, säger Stefan Norberg
Två anställda på 75 procent och 64 procent har anställts i verksamheten som är öppen fem timmar varje vardag. Onsdagarna är dock vikta för temaverksamhet.
- Vi kommer att bjuda in föreläsare eller ordna olika temaprogram utifrån vad besökarna själva vill ha, säger Norberg.
Spa och solrum
Socialnämndens ordförande, Anders Sundström (ns) som skötte invigningen, tittade in i sparummet och solrummet. Sparummet har badkar, bastu och en speciell frisyrhörna. Solrummet med solstolar har många värmade ljuslampor och målade, färgglada väggar med palmer och solstränder.
- Vi har försökt inreda efter behoven. Ett rum med två sängar har gjorts klart, ifall någon blir trött och behöver vila under vistelsen här, säger Stefan Norberg.
- Det känns otroligt bra att dagcentralen är klar. Jag tycker verkligen att ytorna tagits tillvara på ett bra sätt. Det är också positivt att planeringen för verksamheten sker i samråd med de äldre, säger Anders Sundström.
Besökaren och pensionären Greta Edegren tycker att allt som händer i Harads är positivt.
- Det är väl bättre att Älvstrand nyttjas än att det står tomt efter nedläggningen som äldreboende. Jag tror verkligen på det här med att folk får träffa andra och hålla på med lite av varje.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om