Bodens kommun och Bodenbo jobbar tillsammans med projektet "Blåklockan" att skapa ett aktivitetsområde på Sveafältet. 1,5 miljon kronor har satsats på att utveckla en stor mötesplats i bostadskvarteret med hjälp av medel från Boverket. Parkavdelningen har personal på plats som jobbat.Planen är att det ska bli odlingslotter och en fruktlund med bärbuskar och fruktträd som ramar in området. Men även en lång grönskande pergola kantad av perenner omgiven av prydnadsbuskar. Inne i pergolan kommer också finnas bänkar.
– Vi har bytt ut den gamla lekparken mot en ny. Det kommer också bli en yta för spontanidrott. Multisportarena som finns på Garnisonsgatan ska hit. Odlingslotterna hinner vi inte i år utan vi inriktar oss på gräva ned träden och buskarna, säger Kent Lennerö, produktionsledare.
Parkarbetarna Engla Mari Lundgren, Josefine Eriksson och Lisa Levin har hunnit med att sätta 17 träd när vi besöker platsen på tisdagen.
– Vi har märkt upp sättplatserna och fått hjälp av en grävare att gräva hålen. Vi köpte in det som ska planteras förra veckan och började med jobbet i måndags. På hösten ska man vattna väldigt rikligt under själva planteringen. Sedan behöver man inte göra något förrän till våren. Fram till tjälen går det att plantera, säger Engla.
Det som satts är mest äppelträd, några plommonträd och ett körsbärsträd. Träden har också stöttas upp med träskydd så de ska växa rakt och inte blåser sönder.
– Träden brukar väl ge frukt efter två år men det beror väl vilken sort man sätter. Vi har också två familjeträd Åkerö där flera äppelsorter finns inympade och där tar det längre tid. Man brukar säga att det är äppelträd för nästa generation. Där kan de ta 5-10 år innan de ger frukt, säger Engla Mari Lundgren.
Både träden och ett trettiotal bärbuskar är köpta från Rutviks Handelsträdgård och ska tåla den växtzon som finns häruppe.
– Vi ska fortsätta nu med att sätta bärbuskarna. Det blir en svartvinbärsberså i ena hörnet. Det finns svarta och vita vinbär, krusvinbär, hallon, salmbär, åkerbär, jordgubbar, blåbärstry och smultron, säger Lisa Levin.
Tanken är att det ska finnas allt man kan äta och vara fritt att plocka för boende i området.
– Det kanske inte kommer någon frukt nästa år men kanske bär, säger Engla Mari Lundgren.