På måndagen presenterade Bodens kommun sitt förslag till den för industrin så viktiga detaljplanen för infrastrukturen.
– För att stålverket ska kunna byggas krävs en infrastrukturkorridor både för transporter och persontrafik och för fotgängare och cyklister mellan Södra Svartbyns trafikplats på väg 97 ut till Boden Industrial park i Norra Svartbyn, säger Cecilia Kvibacke, ansvarig för arbetet med detaljplanen vid Bodens kommun.
Ett nytt industrijärnvägsspår på cirka fyra kilometer ska byggas för att H2 Green Steel ska kunna frakta ut sitt stål från fabriken och frakta in råvaror som behövs i ståltillverkningsprocessen.
– Dessutom har vi kvarvarande ytor i Boden Industrial Park som kan komma att bebyggas av industrier som också vill nyttja järnvägen som ett hållbart transportalternativ, påpekar hon.
Den ena anslutningen till befintlig järnväg blir vid Sävastklinten, den andra strax norr om trafikplatsen i Södra Svartbyn. Än är det dock inte beslutat vem som ska bygga och äga järnvägen.
Bilvägen föreslås dras mellan Gamla Lulevägen och väg 605, det vill säga Flarkenvägen.
Tillgängligheten till friluftsområdet Gruvberget ska säkerställas genom en tunnel under vägen och en bro över järnvägen. Eventuellt kan det bli ytterligare en gångbro närmare industriparken.
– Vi får se vilket behov som framkommer i dialogen nu när vi har planförslaget ute på samråd.
Att det kommer att bli en bullerpåverkan för de boende i området är oundvikligt.
– I dagsläget har vi ett antal kvarter som sedan tidigare har en bullerpåverkan. Med ökad trafikering av järnvägen och med det nya industrispåret så blir det ett ackumulerat buller, vilket vi under det här skedet av samrådet utreder ytterligare genom att hitta bullerreducerande åtgärder för att lösa och säkerställa folks boendemiljö. Det kan vara till exempel bullerplank av någon form.
I samarbete med bland annat Naturskyddsföreningen har kommunen kartlagt de mest värdefulla miljöerna för djur och växter, däribland en orkidélokal, inom planområdet ska bevaras.
Kommunen jobbar också med en särskild bevarande- och utvecklingsplan för friluftsområdet Gruvberget som föreningslivet och allmänheten är välkomna att komma med synpunkter på.
Cecilia Kvibacke hoppas att detaljplanen för infrastrukturkorridoren ska kunna antas i kommunfullmäktige före sommaren.