Här ska nya jättefabriken byggas

Det är i Norra Svartbyn i Boden som nystartade H2 Green Steel planerar att bygga en anläggning för fossilfri ståltillverkning.

En jätteanläggningen för fossilfri ståltillverkning ska byggas i Norra Svartbyn i Boden.

En jätteanläggningen för fossilfri ståltillverkning ska byggas i Norra Svartbyn i Boden.

Foto: Montage

Boden2021-02-23 12:54

– Det här är det största som hänt Boden sedan Bodens fästning byggdes på tidigt 1900-tal. Det förändrar Boden och Norrbotten för all framtid, säger Claes Nordmark, kommunalråd i Bodens kommun.

Det är investmentbolaget Vargas holding med personerna bakom Northvolt-projektet, Carl-Erik Lagercrantz och Harald Mix, som nu utmanar SSAB genom planerna att bygga en storskalig anläggning för fossilfri ståltillverkning i Boden. 

Till att leda företaget har man rekryterat Henrik Henriksson, som i dag är vd för Scania. Ambitionen är att utveckla Sveriges position som världsledande inom fossilfri ståltillverkning.

Anläggningen kommer att placeras på ett 500 hektar stort markområde i Norra Svartbyn mellan Luleå och Boden. Själva fabriken kommer vara nästan en kilometer lång. Platsen klarar framför allt två krav för H2 Green Steel. 

– Den ligger precis vid elförsörjningsnätet för Svenska kraftnät och har inga flyghöjdkrav. Ett plus är att Luleås hamn nu håller på att bygga ut så det är en bra plats för vår satsning, säger Harald Mix.

– Vi har varit väldigt strategiska när vi köpt in mark runt ställverket i Svartbyn för den volym som vi såg krävdes för den här satsningen. Nu har vi markområdet på plats och vi har elen på plats, säger Claes Nordmark (S), kommunalråd i Bodens kommun.

Med start 2024 är målet att 2030 producera 5 miljoner ton "grönt" stål per år. Som jämförelse så producerar SSAB i dag 8,8 miljoner ton globalt.

25 miljarder kronor kommer att krävas i den första fasen som kommer att finansieras genom eget kapital och grön projektfinansiering. 1 500 nya jobb kommer att skapas i uppbyggnadsfasen.

Satsningen kommer även att påverka Luleå.

– Vi vet att vi har järnmalmen här men frågan har varit om den gröna produktionen kommer att vara här. Det här betyder att den är det. Börjar vi prata om 5 000–6 000 personer som ska jobba här så måste de flytta hit och vi behöver samarbeta för att få de att flytta hit. Det som krävs är bostäder, mark för att bygga själv, kommunikationer. Sen planerar man att utnyttja Luleå tekniska universitets kunskapscentrum men även Luleå hamn som vi nu bygger ut, vilket visar att vi gör rätt investeringar, säger Carina Sammeli (S), kommunlråd.

– Nu måste vi bygga bostäder och annat. Så måste vi få hit kompetent folk också som kan ta jobben, säger Claes Nordmark.

"Det största som hänt Boden sedan Bodens fästning byggdes", menar kommunalrådet Claes Nordmark (S).
"Det största som hänt Boden sedan Bodens fästning byggdes", menar kommunalrådet Claes Nordmark (S).
Karta: Norra Svartbyn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!