I år firar Sverige 100 år av allmän och lika rösträtt. Som en del i arbetet med att höja kunskapen om demokrati har kommittén Demokrati 100 år tagit fram en Demokratistuga.
Eivy Blomdahl anser, att synliggöra den lokala politiken och göra den tillgänglig för medborgarna är en jättefråga.
– Det är verkligen en utmaning. Det här är ett sätt. Många har spontant kommit hit och deltagit i workshopen och har sagt att det är jätteintressant.
Johan Lund (S), ordförande i arbetsmarknads- och utbildningsnämnden, uppfattning är att människor är intresserade av politik.
– Men det finns idag så många olika kanaler. Det finns massvis med information och jag är övertygad om att människor är lika engagerade som de var för 40 år sedan, men då fanns bara Svt1 och 2 och två tidningar.
Han tror dock att människor är sämre på att ta till sig information för att allt ska vara nedkokat till en 20 sekunders youtubevideo.
Johan Lund anser, att de måste söka upp folk på nya ställen.
– Det är ett nytt landskap. Vi måste in i alla olika åsiktsbubblor. Det kräver från oss demokrater att vi måste acceptera folk som är, det smärtar att säga det, icke demokrater. Vi måste prata med dem, vissa kommer vi aldrig kunna övertyga, men vi måste försöka mer att inkludera alla.
Stänger man ute vissa grupper, menar han, att det enda man åstadkommer är att alienera dem.
– Jag tycker det är jättebra att vi inte förbjöd nazistiska organisationer. Jag vill se dem och ha dem så att jag kan diskutera med dem för vi måste vara ett alternativ till dem. Vi får inte frysa ut människor.
– Vi måste skola oss i argumentation för att kunna övertyga människor, inflikar Eivy Blomdahl och tillägger, att det är jätteviktigt att vara på olika mötesplatser.
Hon berättar, att de under hösten kommer ha demokrativeckor. Vill medborgare och föreningar ha besök av förtroendevalda ställer de upp.
– Hoppas många tar chansen.
Hela det här året har fullmäktiges presidium jobbat med att utbilda förtroendevalda i demokratifrågor.
– När församlingen runt de demokratiska rättigheterna, som att välja och att rösta, inte tycker de behövs och slutar att bry sig så är det första tecknet att demokratin håller på att försvagas. Det är allvarligt, avslutar Margit Dyrander (S), 2:e vice ordförande i fullmäktige.