Här möts debutanterna

Det finns fem debuterande bodensare som skrivit och gett ut sina alster under hösten, oberoende av varandra.- Det finns så mycket kreativitet i Boden trots att staden är liten, säger Asta Karlsson.

Nybörjare är vi allihopa på att ge ut egna böcker eller skrifter. Asta Karlsson, längst till vänster ville samla ihop skrivkollegorna  Rudolf Åhlund, Maria Momoya, Ingegerd Bergenstråle-Lind och Ulf Granström  till ett möte. " För många går en dröm i upplevelse när man kan ge ut det man skrivit".

Nybörjare är vi allihopa på att ge ut egna böcker eller skrifter. Asta Karlsson, längst till vänster ville samla ihop skrivkollegorna Rudolf Åhlund, Maria Momoya, Ingegerd Bergenstråle-Lind och Ulf Granström till ett möte. " För många går en dröm i upplevelse när man kan ge ut det man skrivit".

Foto: Lena Leffler

Boden2010-01-21 06:00

Hon vaknade mitt i natten och fick idén att samla ihop nybörjargänget.
- Tänk så fantastiskt, tänkte jag, att det är så många som gett ut sina verk inom några månader. För min del är det en gammal dröm som går i uppfyllelse.
- När jag var 80 år berättade jag för mina barn att jag ville ge ut en bok. Det kanske är i senaste laget, men bättre sent än aldrig. Det behövs tre böcker för att kunna kalla sig författare, säger Asta Karlsson,81, och skrattar.
Hon valde att ta med enbart dikter i "Nattljus" för hon kände att det var rätta formen för henne.
- Jag hade till och med ett releaseparty när allting var tryckt och fick jättemycket respons, vilket kändes trevligt, säger Asta Karlsson.
Ulf Granströms debutbok "Dags att gå vidare" är dikter som handlar om mobbning och dess konsekvenser. Han filosofierar också om världens orättvisor. Dikterna handlar mycket om hur han reser sig upp och försöker gå vidare.
- Jag önskar att mina dikter har något att säga den som läser. Jag började skriva efter att min dotter gått bort, detta sedan jagläst och inspirerats av hennes dikter, säger Ulf Granström.
Bodensaren, numera Luleåbon, Anna Momoya, 34, yngst i gruppen, har skrivit en barnbok som heter " Melvin viktigast i världen". Hon är själv svenskalärare och säger att det är viktigt med litteratur för det är där man skapar sin identitet. Hennes pappa kommer från Kenya medan mamman är svenska.
I boken har Melvin en pappa som är mörkhyad och en blond, blåögd mamma.
- När jag föddes på 70-talet fanns det oftast inga barnböcker om mörkhyade utan att de beskrevs som annorlunda. Jag ville att barnen som läste min bok själva skulle bestämma vad bokens huvudperson hade för bakgrund. Boken handlar om att det är fler som behöver känna sig viktigast i världen, inte bara Melvin, säger Maria Momoya.
Hon har startat ett eget förlag och kommer att producera en serie på sju böcker. Den första boken är tryckt i 2 000 exemplar. De sista i författargänget, Ingegerd Bergenstråhle-Lind med "Så gjorde man förr" och Rudolf Åhlund berättelse om sin utvecklingsstörde bror "Lambert ett annat liv", är barndomsskildringar.
- Vi hade själv bondgård och barnen fick hjälpa till med slåttern på sommaren. Min bok är ett axplock som består av handstickade raggsockar, tunnbrödsbakning, korna på sommarbete och julfirande, säger Bergenstråle-Lind.
- Nu, när jag skrivit om familjen, blir det säkert fler berättelser. Man blir sugen att skriva något mer. Det kanske blir en deckare, säger Åhlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om