Här får anhöriga stöd, råd och hjälp

Regeringen vill skärpa stödet till anhöriga. I Boden har kommunen startat med Drop in-avlösning på Gimlegården på måndagar, men i går arrangerades i stället anhörigdagen.

Marie Hansson, Maria Nordmark och Marie Nevell arbetar vid Gimlegården som i går arrangerade anhörigdag.  FOTO: LENA TEGSTRÖM

Marie Hansson, Maria Nordmark och Marie Nevell arbetar vid Gimlegården som i går arrangerade anhörigdag. FOTO: LENA TEGSTRÖM

Foto:

BODEN2008-10-07 06:00
I socialtjänstlagen står att kommunerna bör stödja anhöriga. Regeringen föreslår att det i stället står ska stödja anhöriga och att förändringen i lagen gäller från och med årsskiftet.
Maria Nordmark som är en av tre anställda på Gimlegården säger att efterfrågan på stöd i olika former är större än utbudet. Det är bakgrunden till att kommunen startade projektet anhörigstöd där målet är att bidra till bättre livskvalité för de anhöriga.
Anhörigcafé
- Stöttar vi anhöriga, orkar de ta hand om sina närstående hemma. Man mår bäst av att få bo kvar hemma så länge som det är möjligt. Därför startade vi aktiviteter för anhöriga, säger Ingegerad Antonsson, äldreinformatör.
Tillsammans med andra aktörer har de bland annat anhörigcafé och allsång. Nyligen har man startat Drop in-avlösning. Varje måndag eftermiddag kan man spontant ta med sin närstående till Gimlegården och lämna henne eller honom där medan man gör något för sin egen del. Det är inte behövsprövat och gratis.
Förutom avlastningen efterfrågar de anhöriga växelvård och någon att fråga.
Informationsbroschyr
- Mycket av frågorna handlar om olika insatser och vem man ska vända sig till. Därför ska vi även sammanställa en informationsbroschyr, säger Ingegerd Antonsson.
När hon gjorde en undersökning bland anhöriga visade det sig att de två största grupperna var anhöriga till personer som drabbats av stroke och demensjukdomar. Drygt en tredjedel hade ingen hjälp alls från kommunen. Det är också fler kvinnor än män som vårdar närstående.
På frågan vad hon som anhörig saknar, svarar Margareta Boberg i stället vad hennes syster saknar.
Men vad saknar du?
- Jag? Jag kan inte tänka för mig, utan bara för henne.
Barbro Johanssons make drabbades för några år sedan av en stor stroke och även om han är förlamad i ena sidan försöker hon att hålla igång honom.
Lätt gymnastik
- Vi är väldrigt ruchiga och jag är glad så länge vi kan vara det.
De har kommit till anhörigdagen där de får ta del av information från olika föreningar och av Ingegerd Antonsson.
Maria Nordmark och hennes kollegor Marie Hansson och Marie Nevell berättar om dagverksamheten på Gimlegården övriga dagar när det inte är Drop in. Verksamheten är till för dem som bor hemma och man kan anmäla sitt intresse. När det finns en ledig plats får man delta i en grupp. Det finns i dagsläget en mindre kö.
- Det främsta syftet är att stimulera den sociala gemenskapen. Vi umgås och gör saker tillsammans. Man deltar efter sin förmåga och vi har även lite lätt gymnastik, säger Marie Nevell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om