Trafikskolan erbjuder yrkesutbildningar på tunga fordon kombinerat med vanlig körkortsutbildning. I dag har man fem anställda förutom ägarna själva, fyra av dem jobbar i huvudsak i Boden och en i Luleå.
– Vi har utbildade trafiklärare och en trafiklärarstudent. I personalgruppen är fyra av sju kvinnor, säger Thomas.
Trafikskolan har fem manuella bilar och två automatiska.
– Vi har ett miljötänk och en del i satsningen vi gör är att vi har skaffat tre elbilar och fem elmopeder. De flesta i Boden som tar körkort tar ett manuellt, i Luleå blir det mer vanligt att eleverna tar med automat, säger Thomas Johansson.
Erica Liminka, som vi berättar om, tog sitt körkort på Expansa eftersom hon erbjöds rätt stöd.
– Det kan handla om adhd, dyslexi, depression eller social fobi. Då kan vi gå in med personlig handledning, muntlig enskild teori med samma lärare för att skapa trygghet. Vi erbjuder även lättläst material med ljudstöd.
– Vissa utbildningar erbjuds enskilt om personen inte vill vara med andra människor. Det kan gälla teorilektioner, introduktionsutbildningen, AM, skoterutbildningen men även halkbanan där du normalt åker med fyra personer, säger Christina Johansson.
I dag krävs ett körkort för många jobb.
– Vi undervisar även många personer som har problem med språket eftersom de inte är svenskfödda. För dem har vi teorimaterial på persiska, arabiska, kurdiska och engelska. De kan även få ta med sig en tolk. Det kan vara både i teorisal och i fordon. Det kan då bli speciella körlektioner och eleven måste vara medveten om att det kan behövas flera stopp. Måste man konversera mellan tolk, elev och lärare påverkar det lektionstiden, säger Christina.
Hur gör ni vid körningen?
– Vi pratar engelska, med fackord går det bra, säger Thomas.
Han kollade statistiken och de sista månaderna har 92 procent klarat körkortet. Då är både teorin och uppkörningen inräknad.
– Vi har de som är proffs på att köra men som ändå inte klarar körkort på grund av sina nerver och situationen.
Även om eleverna med speciella behov inte alltid känner sig förberedda så behöver de uppmuntras för att våga göra provet.
– Man måste få prova ibland för att känna att det här var inte så farligt, även om man inte når ändå fram. För att då veta att det går bättre nästa gång, säger Christina Johansson.