Jobben finns inom transport och vården

Kompetensbehovet inför alla nyetableringar och förväntade pensionsavgångar har inventerats. "Vi får återigen bekräftat att vi måste förstärka vårdsektorn och behöver många transportutbildade människor", säger Magnus Åkerlund, koordinator och förvaltningschef.

Transportsektorn beräknas på ett nationellt plan behöva 50 000 nya chaufförer de kommande tio åren. Lokalt kommer även bland annat markarbetare, betongarbetare, murare och plattsättare behövas för alla byggen som sätts igång de närmaste åren. Men även inom vårdsektorn behövs mycket folk då stora pensionsavgångar väntar.

Transportsektorn beräknas på ett nationellt plan behöva 50 000 nya chaufförer de kommande tio åren. Lokalt kommer även bland annat markarbetare, betongarbetare, murare och plattsättare behövas för alla byggen som sätts igång de närmaste åren. Men även inom vårdsektorn behövs mycket folk då stora pensionsavgångar väntar.

Foto: Adam Ihse/TT

Boden2022-03-13 09:02

Det är Luleå Tekniska Universitet som på uppdrag av Bodens och Luleås kommun inventerat behoven. Magnus Åkerlund, förvaltningschef på Arbetsmarknads- och utbildningsförvaltningen i Boden, har utsetts till koordinator för projektet Kompetensförsörjning inom Boden XT i samhällsomställningen som Bodens kommun just nu genomför. Detta inför etableringen av H2 Green Steel i Svartbyn.

– Det är en värdefull förstudie från universitetet som både är kvalitativ och kvantitativ utifrån att de intervjuat olika branschföreträdare, både i den kommunala sektorn och företag. Vi behöver än mer stärka samarbetet mellan Luleå-Boden men även mellan olika utbildningsaktörer för att lösa den här positiva utmaningen som vi har, säger Åkerlund.

Slutsatsen är att under perioden 2022 till 2030 kommer cirka 9 000 personer gå i pension, samtidigt som det finns ett ökat behov inom de flesta branscherna (se faktaruta).

– Bland de förslag på lösningar som presenteras nämns bland annat ett utökat samarbete inom regionen, över branscherna och framförallt mot relevanta utbildningsanordnare. Det behövs också ett ökat fokus på praktiska utbildningar, redan på gymnasienivå. Särskilt riktat mot industrin, säger Magnus Åkerlund.

Studien visar också att arbetsmarknadsregionen Boden-Luleå är könssegregerad. En förklaring till det är att satsningar under årens lopp främst skett inom traditionellt mansdominerade branscher som exempelvis gruv-, stål- och byggbranscherna. Att attrahera fler kvinnor inom försvaret, industrin och transport anses vara nödvändigt för att klara kompetensförsörjningen och för att vara en attraktiv arbetsgivare som lockar till sig kvalificerad personal.

 – Vi har redan ett pågående arbete inom Boden XT projektet Leva och Bo där vi satsar på att utveckla och erbjuda attraktiva, hållbara livsmiljöer där människor mår bra och kan utvecklas. Vi stärker också utbudet av fritidsaktiviteter och gör stora satsningar på skolor och omsorg, det skapar attraktivitet, säger Magnus Åkerlund.

Just inom vård- och omsorg beskrivs rekryteringsbehovet som enormt. Det är också den kategori som beräknas ha flest antal pensionsavgångar de kommande åtta åren. Dessutom är det yrken som idag till en majoritet innehas av kvinnor.

 – Det är av yttersta vikt att vi har fokus på de yrkesgrupperna med pensionsmässigt hög ålder. Att vi till exempel i skolan tydligt jobbar med att förhindra könsstereotypa val till gymnasiet eller val efter gymnasiet till högre utbildning. Det är ett sätt att jobba med det.

Inom utbildning är rekryteringsbehovet stort i allt från förskola till yrkeshögskola. För att vara en attraktiv region för andra länder än Sverige föreslås en ökad möjlighet att ta del av undervisning på engelska.

– Vi har redan i dag engelska i våra skolor, både som ordinarie ämne på schemat utifrån läroplan och kursplan men flertalet skolor använder engelska även i andra ämnen eftersom vi har många elever som kommer från olika delar av världen och inte har svenska som modersmål. 

– Utöver det och för att säkerställa att arbetsgivare som verkar i Boden ska kunna attrahera kompetent arbetskraft under en längre tid utreder vi förutsättningarna för att erbjuda större del av undervisningen i grundskolan på engelska vid några av våra skolor.

Här är jobben som behövs

Industrin efterfrågar yrkeskompetens inom följande områden: Snickare, elektriker, industritekniker, svetsare, plåtslagare, markarbetare, betongarbetare, murare, plattsättare, mekaniker, VVS-montör, operatörer, fordonsmekaniker. 

Transportsektorn beräknas behöva 50 000 nya chaufförer i Sverige de kommande tio åren. I Norrbotten uppger samtliga 48 företag att de kommer nyanställa. En siffra som nämns är cirka 265 personer per år. 

Pensionsavgångar i vårdsektorn kommer också kräva mycket nytt folk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!