Polisen: 1299 bilförare har kört för fort i Boden

1299 bilförare i Boden har kört för fort i år och bötfällts. Polisens framgång beror delvis på spontana kontroller under arbetsskiften. "Däremot känns det beklagligt att vi fått skriva så mycket böter", säger gruppchefen Niclas Ekbom, polisen Luleå/Boden.

Niclas Ekbom, gruppchef på ingripandeverksamheten vid polisen i Luleå/Boden vill att fortkörarna lättar på gasen.

Niclas Ekbom, gruppchef på ingripandeverksamheten vid polisen i Luleå/Boden vill att fortkörarna lättar på gasen.

Foto: Roland S Lundström

Boden2021-10-24 11:00

Av 1299 hastighetsöverträdelser förekom 57,5 procent av dessa på hastigheter från 60 till över 100 kilometer i timmen. Cirka 45,3 procent av överträdelserna var på sträckor mellan 30 och 50 kilometer i timmen, vilket visar att överträdelserna på det kommunala vägnätet är vanligt.

– Att vi fått in mer på låga hastigheter beror på att vi haft en vecka då fokus varit på trygghet, berättar Niclas Ekbom, gruppchef på ingripandeverksamheten vid polisen i Luleå/Boden.

22 personer har också bötfällts för att de saknat bilbälte och 25 för att de använt mobiltelefon under bilfärd.

– Polisen jobbar i dag efter prioriterade vägar där vi fokuserar att stå. Det är olycksdrabbade vägar med höga trafikflöden och där det körs med en högre snittfart som ligger över hastighetsbegränsningen. Mycket av den faktan tar vi från ATK, den automatiska trafikkameran.

Vad tycker du om siffrorna?

– Siffrorna visar att vi har kommit igång med ett arbetssätt som är helt i linje med det som polisen förväntas göra. Om vi inte skulle jobba med trafikövervakning eller välja att inte ha några kontroller skulle vi inte heller rapportera så många. Det viktigaste är att trafikanter respekterar hastighetsgränsen och lättar på gasen. Då sparar vi människoliv och svårt skadade.

Enligt gruppchefen ska polisen framförallt jobba smartare med trafikarbetet. Därför har man valt ut några delar från forskningen. En metod är 20 minutersmetoden. Patrullen upprättar en kontroll och strävan är att stå där ungefär den tiden vilken är tillräckligt lång för att få en bestående effekt, och det hinner passera tillräckligt många fordon.

– Polisen får snacket mellan trafikanterna och vi sprider det på facebook så att det syns.

Kontrollen är samtidigt tillräckligt kort för att den ingripande polisen eller patrullen ska känna att man ibland hinner med att upprätta den kontrollen mellan sina andra händelsestyrda jobb.

– Våra spontana trafikkontroller finns för att öka känslan för upptäckt. Backar man 10-15 år i tiden visste bilisterna var poliserna stod när det var hastighetskontroll. I dag kan man stå nästan var som helst.

Ekbom hoppas fler trafikkontroller får bilförarna att lätta på gasen.

– Det här är ett ansvar som vi alla måste ta tillsammans. Det bästa vore ju om polisen bara kunde stå där och mäta och ingen körde för fort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!