Handlingsplan för ökad tillgänglighet

Kommunens inventering av den fysiska tillgängligheten i sina egna lokaler påvisar ett stort antal hinder, merparten är enkla att avhjälpa. "Det här är ett oerhört viktigt dokument", anser Anders Pettersson (KD).

KRÄVS FÖRBÄTTRING. Enkla medel som en tröskelramp kan öka tillgängligheten avsevärt. Arkivbild.

KRÄVS FÖRBÄTTRING. Enkla medel som en tröskelramp kan öka tillgängligheten avsevärt. Arkivbild.

Foto: Markus Naarttijärvi

BODEN2016-10-18 20:10

Han är ordförande i fastighetsnämnden. Nämnden fick i uppdrag att göra inventeringen, som nu avrapporterats till och godkänts av fullmäktig.

– Det här är en jätteviktig avrapportering, men om det blir en avrapportering som sedan landar i en hylla på förvaltningen då är den inte särskilt viktig. Det här måste bli ett arbetsdokument som vi använder oss av när vi nu jobbar med fastigheterna, säger Anders Pettersson.

Fastighetsnämnden har givit förvaltningen i uppdragatt bedöma kostnaderna och upprätta en handlingsplan för att avhjälpa upptäckta hinder.

– Vi har haft en inledande diskussion där vi har pratat om hur vi ska se på de här sakerna, för ibland är det så att intressen kan stå mot varandra.

Anders Pettersson pekar bland annat på att det finns en intressekonflikt mellan säkerhet och tillgänglighet exempelvis på förskolor, som har dubbelhandtag på sina dörrar och grindar. Dubbelhandtagen utgör ett funktionshinder.

– Vi kommer att arbeta vidare med det här och fastighetsnämnden kommer att fastställa en handlingsplan. Den kommer visa vilken ambition vi har i kommunen att säkerställa tillgängligheten. Det finns lagkrav och regelverk som man kan förhålla sig till. Jag kan försäkra att ambitionen från vår sida är att vi kommer gå längre än lagkraven i en rad avseenden, säger Anders Pettersson.

Före inventeringen hade man en dragning i det kommunala rådet för funktionsnedsatta och tanken är att fastighetsförvaltningen ska ha en fortsatt dialog med representanter från rådet i samband med utformningen av handlingsplanen.

– Miljö- och byggnämnden har också i sin tillsynsplan bland annat ett uppdrag att titta på tillgängligheten i några av kvarteren i centrala stan. Den inventeringen kommer att redovisas i den nämnden. Den kanske kommer att resultera i ett antal förelägganden, men också diskussioner med fastighetsägare om tillgänglighetsfrågor. Så det är mycket på gång, säger Anders Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om