Som en del i det stora utvecklingsprojektet Harads, världens mest hållbara high-end destination, utlyste projektledaren Britta Jonsson Lindvall i våras en mattävling. Syftet var att uppfinna ett unikt recept - Haradsrätten - en paradrätt för bygden.
Kriterierna var att den ska gå att servera till lunch och middag i en trerättersmiddag, vara lättlagad och relativt billig utan att framstå som simpel samt ha anknytning till bygdens historia, miljö och matkultur.
Ett antal tävlingsbidrag gick till final. De provlagades av kocken Robert Börlin på restaurang CGs i Luleå 21 september. Rätterna provsmakades av en jury, som bestod av Conny Johansson och Patrik Nilsson, Chaine de Rotisseurs, samt Petter Nyberg, delägare och restaurangchef på CGs i.
Bidraget som vann fick motiveringen: "Receptet uppfyllde samtliga kriterier, övervägande av ingredienser i receptet finner man lokalt i bygden och i skogslandet.” Det var Sebastian Gröndals rätt med älgköttbullar med baconströssel, svampsås och potatismos med västerbottensost serverad med rårörda lingon och ugnsbakad rödlök.
– Efter att ha läst kriterierna var maträtten självklar för mig. Råvarorna går att hitta lokalt och helheten är både enkel och lyxig men framförallt otjorvig. Då Harads och Treehotel är en stor del av min karriär som kock så betyder det jättemycket att min maträtt vann priset. Det är en riktigt härlig känsla.
Priset var förutom äran en check på 3000 kronor skänkt av Edeforsbygdens Ekonomiska Förening, EDEK.