Han vann första slaget
Petter Nilsson-Lång vann mot försvaret, som måste avflytta från hans mark. Nu vill Fortverket tvinga honom att lyda order. - Försvaret har hela tiden agerat som att de gör vad de vill med min mark. Man känner sig jävligt liten som privatägare.
Foto:
- Men enligt det avtalet skulle försvaret ett år i förväg fastställa en lista när de ska avlysa området. Hade de bara respekterat avtalet hade vi kunnat planera användningen av marken, i stället kunde de meddela några dagar innan att de skulle stänga, säger Petter Nilsson-Lång och tillägger att de i princip nästan helt blev utestängda från sina skiften.
Struntade i avtal
De påtalade för försvaret att det måste följa avtalet och när man struntade i det, så tog han och Nordqvist saken till domstol. Där de fick rätt. Domstolen ansåg att försvaret misskött sig i sådan grad att avtalet skulle upphöra och försvaret skulle avflytta från områdena.
- Nu när vi vunnit och äntligen får tillgång till marken, så vi kan göra dikning, gallring.och röjning, då ska med tvång stänga oss ute igen. I andra sammanhang har försvaret sagt att de inte ska tvångsinlösa mark och nu ansöker man om expropriering. Det är olustigt hur vi har blivit behandlade redan från början. Det har varit hotfullt och de har menat att om inte vi gör som de vill...och att de kan göra vad de vill med vår mark, säger Petter Nilsson-Lång.
Nej till markbyte
Han tillägger, att om försvaret bara hade försökt att sätta sig in i hans och Jan Nordqvists situation, så hade det inte behövt gå till domstol.
- Men de har aldrig ens försökt. Det är tråkigt och man tycker att de skulle kunna sköta det snyggare. Vi har också sagt att om markområdet är så viktigt för dem, så kan vi gå med på ett markbyte, men nej. Vi har också erbjudit att hitta alternativa lösningar så att de bara avlyser vår mark vid skjutning med grovkalibriga vapen och inte jämt vid alla övningar, men nej.
Petter Nilsson-Lång konstaterar att försvaret på 1940-talet körde över folk som de ville, men menar att äganderätten har förstärkts sedan inträdet i EU.
"Pekar med hela handen"
- Den tid de vill stänga innebär att de tar över äganderätten. De pekar med hela handen. Vi har aldrig fått säga till om någonting. De bara går in och stänger oss ute från vår egen egendom. Det är, det grova övergreppet, säger Jörgen Nordqvist, Jans son, och påpekar att hans pappa ska gå i pension och vill då driva familjens skogsföretag på heltid.
Dessutom har de investerat i utrustning och Petter Nilsson-Lång säger att det var så skönt när domstolen stod på deras sida.
- Så blir det så här. Då känner man sig jävligt liten som privatägare.
Regeringsärende
- Vi känner oss överkörda, lindrigt sagt, säger Jörgen Nordqvist.
Regeringen ska ta ställning till Fortverkets ansökan om tvångsinlösen av nyttjanderätten. De begär att försvaret ska få rätt att mot fastighetsägarnas vilja ändå kunna stänga markområdena 225 dagar per år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!