Nedlagd busslinje drabbar gymnasieelever hårt

Simon Enberg, 17 år och bosatt i Brännberg, är en av de gymnasieelever som drabbas när busslinjen mellan Älvsbyn och Boden lagts ned. "Jag tycker det är fel."

Simon Enberg kan inte ta sig till gymnasieutbildningen med buss längre, eftersom linjen mellan Älvsbyn och Boden är nedlagd. Hans mamma trodde det var ett skämt.

Simon Enberg kan inte ta sig till gymnasieutbildningen med buss längre, eftersom linjen mellan Älvsbyn och Boden är nedlagd. Hans mamma trodde det var ett skämt.

Foto: Lena Tegström

Boden2021-08-30 06:00

Simon Enberg går andra året på fordons- och transportprogrammet på Björknäsgymnasiet. När sommarlovet var slut upptäckte han att busslinjen var nedlagd.

– Jag har några kompisar i Älvsbyn, som inte kunde ta bussen.

Han har fått skjuts av sina föräldrar de senaste dagarna och bor tillfälligt i sin systers lägenhet i Boden.

– Jag tycker inte alls om det här. Även vi som bor långt bort ska ha rätten att kunna ta oss till skolan. Vi ska inte behöva flytta hemifrån eller byta program. Jag vill gå klart gymnasiet och tycker att det är dåligt att de gör så här.

Han påpekar att många elever nu har problem att ta sig till gymnasiet.

– De som måste åka jättetidigt för att inte komma förs sent får dessutom vänta jättelänge tills skolan börjar. Jag tycker inte man ska vara tvungen att flytta.

Simons mamma Susanna Enberg är arg. Hon berättar att de inte fått någon information alls. 

– Jag tycker att det är för jäkligt och trodde först att det var ett skämt. Jag fick höra det av Simon när han kom hem från skolan förra veckan att det inte gick någon buss längre. Jag tänkte att det måste vara ett missförstånd.

Hon ringde till kommunen och frågade varför de inte fått någon information, men det hade tjänstepersonen som hon talade med inget bra svar på.

– Ju mer jag tänker på det ju argare blir jag, att vi blir straffade för att vi bor på landet. Kommunen säger ju att de värnar om landsbygden, jo tjena.

Själv jobbar hon skift och har svårt att alltid skjutsa sin son till skolan. Det funkar när hon själv börjar klockan åtta. Hennes man har Norrbotten och Västerbotten som arbetsområde.

– Han kan vara i Skellefteå ena veckan och nästa i Kiruna. Så det blir stora problem för oss. Så antingen måste man låta sitt barn sluta gymnasiet eller bo i stan.

Men hon tycker att något alternativ är bra.

– Man vill ju att barnen ska gå gymnasiet.

Gymnasiechefen Bert-Olov Ström håller med om att det försvårar för elever i Älvsbyn att gå i Boden och tvärtom.

– I ett läge där vi försöker hitta en samverkan mellan fyra kommuner känns det väldigt olyckligt när regionen sätter stopp för det. Jag lider verkligen med eleverna och hoppas att det kommer till någon slags lösning, men det känns inte så just nu.

Han påpekar att forskning visar att man utan gymnasieutbildning har svårt att komma in på arbetsmarknaden och behålla hälsan i ett livslångt perspektiv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!