Han tackade Gud för lånet

”Tack Gud, för att vi fick låna soldaterna till Afghanistan”. I sin predikan i Matteuskyrkan berörde överste Jan Mörtberg deras hemkomst.– Jag känner stolthet att soldaterna trots faror och sårade kamrater fullföljt sitt uppdrag.

Prästen Anna grenhpolm hade bjudit in I 19-chefen Jan Mörtberg att gästpredika under första advent."Kyrkan har alltid varit viktig för mig", säger Mörtberg.

Prästen Anna grenhpolm hade bjudit in I 19-chefen Jan Mörtberg att gästpredika under första advent."Kyrkan har alltid varit viktig för mig", säger Mörtberg.

Foto: Lena Leffler

Boden2009-11-30 09:06
Chefen för I 19 var inbjuden av prästen Anna Grenholm för att vara gästpredikant och utgå från adventsöndagens evangelium. Det handlade om Herrens lån av ett åsnesto och föl inför ritten in i Jerusalem då månglarna skulle möta sitt öde.
– Jag har valt en person som pratar utifrån sin verklighet. Lånar man ut sitt liv till en tjänst inom försvaret så får det konsekvenser, säger Anna Grenholm.
– Kyrkan har alltid varit viktig för mig. Genom predikan får jag en chans att rikta mig till många människor, säger Jan Mörtberg.
Legenden Allan Mann
Som kadett på Karlberg undervisades han av den legendariske krigsveteranen Allan Mann.
– Han granskade oss innan vi fick gå ut på brottarmattan. ”Får jag låna dig” var ett känt begrepp hos oss kadetter.
Det är ord som etsat sig fast hos Jan Mörtberg. Inte minst när han i fredags deltog i medaljcermonin på Livgardet utanför Stockholm för den första hemvändande gruppen från den I 19 ledda FS 17 från Aghanistan. I veckan kommer andra gruppen hem och veckan därpå den sista.

Den medaljerade generalen tackade de anhöriga för att försvaret fått låna soldaterna och hyllade dem.
– Soldaterna har varit på uppdrag i drygt ett halvår i en svår och farlig miljö. Deras insats är vad som på modernt språk kallas att göra skillnad. I vårt ansvarsområde går fler flickor i skolan, fler har tillgång till sjukvård och det finns hopp om en bättre framtid.
”De är tappra”
– Det är folkstyret i vårt land som sänder ut våra soldater, inte försvaret. Likt åsnan bar Herren, bär soldaterna oss på sina axlar. De är värda all vår respekt, all vår tacksamhet och uppskattning. Stöd våra soldater, säger Jan Mörtberg.

I sin predikan berörda han också garnisonspastor Helge Stålnacke som varje morgon kramade om alla soldater inför patrullering.
– Garnisonspastorn men även jag har träffat de svårt sårade soldaterna på Akademiska sjukhuset och deras anhöriga. De är tappra, men allvarligt skadade. Det är vad jag kan säga efter mitt möte med dem, säger Jan Mörtberg.
”Tack Gud för att vi fick låna Allan Mann” är kanske ord som ytterst beskriver vad livet handlar om, enligt I 19-chefen:
”Tack gode Gud”
– Det handlar kanske om hur vi väljer att leva våra liv. Att som soldat bege sig till länder där Sverige deltagit med fredsfrämjande insatser är ett gott och beundransvärt sätt att ta tillvara livets gåva och betala tillbaka. Men livet innehåller också många, många andra chanser för var och en av oss att upptäcka och begrunda.
Jan Mörtberg hade väl aldrig trott att han skulle få skriva en egen predikan som handlar om sin relation med försvaret hemma eller långt borta.
– Tack gode Gud för att jag fick göra detta!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om