Han lyckades slå sig själv och vinna dubbelt

Tarmo Laine besegrade sig själv i lördags.I agilitytävlingens elitklass kom hans hundar Nero och Birk på första och andra plats.- Det blev en aning svettigt, men det gick vägen, säger han.

Delad glädje. Tarmo Laine vann dubbelt i elitklassen large i agility i lördags. Etta var Nero, till vänster medan Birk till höger blev två. Båda hundarna är av rasen border collie. FOTO: Jonas Lindsköld

Delad glädje. Tarmo Laine vann dubbelt i elitklassen large i agility i lördags. Etta var Nero, till vänster medan Birk till höger blev två. Båda hundarna är av rasen border collie. FOTO: Jonas Lindsköld

Foto: Jonas Lindsköld

BODEN2009-07-13 06:00
Det var riktigt varmt i Boden under lördagen och både hundarna och deras förare svettades rejält under Bodens brukshundsklubb (BRK) agilitytävling "Knotthoppet" med internationell status.
- Det är BRKs största tävling någonsin med drygt 380 individuella
starter per dag med tävlande från Finland, Norge och södra Sverige. Söndagen kör vi igen men med ny banläggning, säger tävlingsledare Anna Lakso.
Måste passera på rätt sätt
Hundarna tävlade efter sin storlek i de olika klasserna small, medium och large. Andrea Stenlund från Skellefteå tävlade i nybörjarklassen med sin svarta storpudel Wilma som är sex år.
- Jag har bara tränat agility i ett år. Fast det går inte så bra när man har svarta hundar när det är så varmt. Hunden blev diskad, men vi kommer igen, säger svartklädda Andrea.
Hon tävlande på agility hoppbanan men det fanns också en bana till med övervägande balanshinder som hundarna måste passera på rätt sätt.
Kalle Ögren, Skellefteå, som beskriver sig själv som "gubbe" tävlade med Caesar, en silverfärgad stor pudel. Tiden på hoppbanan blev 44,78 sekunder.
- Det är roligt att göra något avkopplande, säger han flämtande efter loppet.
Tävlade i fotbollsskor
Hunden ser oberörd ut efter tävlingen.
- På banan däremot är hunden som galen. Men när han gått i mål så släpper det. Vi fick tio fel på hindren. Hunden sprang in i mig, men jag tycker det ser bättre ut i år än tidigare. Jag är nog inte riktigt tydlig hur jag vill ha det, säger Kalle, självkritiskt.
Även för eliten eller klass 3 var det svåra banor på agility balansbanan. Deltagarna fick åtta minuter på sig för memorera banan.
Flera hundekipage tog fel på vissa "utslagsgivande" hinder som stod nära varandra och diskades.
- Det ska vara positivt för hunden så hundföraren kör hela banan klart trots diskningen, säger tävlingsledaren. En som lyckades med bedriften att slå sig själv och vinna dubbelt i elitklassen för största hundrasen var Örnsköldsviksbon Tarmo Laine.
Han gick felfritt med sina två bordercollier Birk,7, och Nero,3, och det blev en match i matchen när dessutom tävlade i fotbollsskor.
- Jag har börjat med fotbollsskor för att det blir bra grepp på banan och man slipper halka, säger han.
Nero vann över Birk med mer än en och en halv sekund.
Otur förbyttes till tur. För det höll nämligen på att gå snett innan han kom fram till Boden. Strax efter Umeå havererade bilmotorn så han fick skaffa en hyrbil för att över huvudtaget kunna ta sig till tävlingen.
- Det är inte ofta som man gläds åt att komma tvåa, men i dag kan jag göra det också, säger Tarmo Laine.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om