"Han kunde ha dödat oss"

17-åringen döms till tvångsvård för skottet mot Bo och Lena Johanssons villa i Svartbjörnsbyn utanför Boden.
- Domen blev olaga hot eftersom uppsåt för mord-försök saknades, säger ungdomsåklagaren Anna Bergström.

Foto: Lena Tegström

BODEN2012-01-17 18:15

17-åringen sade under tisdagens rättegång, som skedde bakom stängda dörrar på grund av hans ålder, att han bara ville skrämma paret. Han var drogpåverkad när han den 4 november kom maskerad och beväpnad till paret Johanssons hus.

Älgstudsare
När Bo Johansson öppnade dörren och fick han en mynnigen från en laddad älgstudsare tryckt mot magen. Han fick ett grepp om gevärets pipa och lyckades vrida undan det. Sedan knuffade han ut 17-åringen och låste dörren. Kort därefter small ett skott och en kula passerade genom tre väggar i huset och fastnade i sidan på ett skåp i hallen.

Mordförsök
Åklagaren Anna Bergström ville se 17-åringen dömd till mordförsök men rätten ansåg att uppsåt till dödande inte var bevisat. Han dömdes i stället för grovt olaga hot och grovt vapenbrott.

- Jag kan inte säga direkt att jag är överraskad av rättens bedömning. Rätten menade att den åtalade borde ha handlat på ett annat sätt om uppsåtet varit att döda makarna. Han skulle ha kunnat skjuta direkt de öppnat dörren, eller genom dörren när de puttade ut honom. 17-åringen sköt i stället ett skott som rätten menade skedde på ett slumpartat sätt när han var på väg ifrån huset, säger åklagare Bergström.

Överklagar inte
Domen kommer inte att överklagas av makarna Johansson.

- Det verkar som om det måste till mycket enligt tingsrätten för att det ska räknas som mordförsök. Vi tycker att domen är okej för vår del, säger målsägande Lena Johansson.

Var drogad
Under rättegången pratade hon direkt med 17-åringen om vad som kunde ha hänt i värsta fall.

- Han säger att han var så drogad att han inte visste vad han gjorde. Jag sa åt honom att han hade en jäkla tur. Han hade kunnat döda mig och maken men även förstöra sitt eget liv.

Redan omhändertagen
I dag är redan 17-åringen omhändertagen enligt lagen om tvångsvård för unga (LVU) och vistas på Johannisbergs ungdomsvårdsskola. Tingsrättens dom blev att han fortsätter sin vårdplan där på obestämd tid. Målsägande Lena Johansson tror att 17-åringen blir mer hjälpt att sitta inne på ett ställe där han får behandling och får gå i skola.

- Det är första gången som han får en chans och han hinner också bli vuxen. Det är ingen lekstuga utan nu är det upp till bevis om
det ska bli en förändring, säger hon.

Lägre skadestånd
När det gällde makarna Johanssons yrkade skadestånd så blev det lägre, än begärda 100 000 kronor eftersom domen blev grovt olaga hot i stället för mordförsök. Bo Johansson får 21 500 kronor
i skadestånd som kränkningsersättning medan makan Lena Johansson tilldöms 20 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om