Han kräver ny operation

Safin Abdulkhader Mustafa, 28 år, felopererades på Sunderby sjukhus och lever med kateter. Nu utvisas han av Migrationsverket. - När jag går blöder det där sonden sitter. Jag behöver en operation som kan åtgärda mitt problem, säger han.

"Jag vill ha min hälsa återställd", säger Safin Abdulkhader Mustafa.FOTO: Nina Pettersson

"Jag vill ha min hälsa återställd", säger Safin Abdulkhader Mustafa.FOTO: Nina Pettersson

Foto: Nina Pettersson

BODEN2010-11-17 06:00
Safin Abdulkhader Mustafa kom till Sverige 2008. Han är kurd men bodde i norra Irak. Den 21 februari 2009 genomgick han den första felaktiga operationen på Sunderby sjukhus. Diagnosen var virusinfektion i bukhålan. I samband med operationen sätts en kateter via urinröret. Detta lyckas inte och patienten blöder via urinröret. Läkaren sätter då en kateter i urinblåsan via bukväggen. Undersökning av urinröret görs och den visar att det skett en skada i urinröret. Läkaren redogör för det inträffade i två intyg. Han skriver att han inte har någon uppfattning om patientens behov kan tillgodoses i hemlandet.
Utvisningsbeslut
- Jag kan inte ens gå ut fem eller tio minuter eftersom det blöder. Jag har pratat med Migrationsverket, sjukhuset, polisen och Röda Korset men ingen hjälper mig, säger Safin Abdulkhader Mustafa.
Det gjordes två operationer till som inte rättade till problemet.
- Jag har haft många problem av det här, innan var jag okej.
Den 28 oktober fick han ett utvisningsbeslut från Migrationsverket.
- Jag får problem om de skickar tillbaka mig. Jag har en sond och har ont. En person kan ligga och dö på vägen i Irak utan att någon gör något. Varför skulle någon bry sig om mig?
"Jag känner mig värdelös"
I utvisningsbeslutet står det "Mig-rationsverket finner... att det inte framkommit att ditt aktuella hälsotillstånd är så allvarligt att en verkställighet inte kan genomföras."
- Jag känner mig värdelös, utan människovärde. Det ska finnas mänskliga rättigheter i Sverige, men var? säger Safin Abdulkhader Mustafa.
Peter Svensson är processförare på Migrationsverkets förvaltningsprocessenhet i Solna och är beslutsfattare i ärendet.
- Normalt är de medicinska skälen vid uppehållstillstånd restriktiva. Det krävs en livshotande sjukdom som man inte kan få vård för i hemlandet eller ett synnerligen allvarligt handikapp. Vi är ännu strängare vid verkställighetsärenden.
Enligt Peter Svensson finns det en grundläggande sjukvård i Irak även om den brister.
- Det är givetvis tragiskt att han blivit felopererad i Sverige. Det finns alltid en ny möjlighet att göra en verkställighetsansökan, så länge han är i landet. Vi är skyldiga att pröva nya omständigheter gällande hans sjudom och operation.
Ersättning
Enligt Åsa Axelsson på Migrationsverket är uppehållstillståndet generellt inte kopplat till en feloperation.
- Har svenska sjukvården gjort fel är den skyldig att ersätta honom för det, precis som vem som helst som blivit felopererad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om