Han föll ner i brunn på jobbet

Mattias Eklund bar ut en fåtölj från en lada med sin kollega från Återvinningen. Plötsligt försvann han ner i en djup vattenfylld gårdsbrunn. " Jag blev chockad men lyckades få tag i en pinne och spjärna fast fötterna mot kanterna".

Ett skrubbsår.  Det var allt Mattias Eklund fick efter brunnsfallet. " Jag hade tur".

Ett skrubbsår. Det var allt Mattias Eklund fick efter brunnsfallet. " Jag hade tur".

Foto: Lena Leffler

BODEN2017-06-28 21:00

Under måndagen åkte Återvinningscentralens personal till Harads för att hämta möbler i en lada som hörde till en fastighet som skulle säljas. Kvinnan som skulle köpa huset följde med för att de skulle hitta rätt.

– Vi valde ut en fåtölj i ladan. Jag gick först men baklänges ut från ladan med fåtöljen i famnen och kamraten höll i andra sidan, säger Mattias.

Men plötsligt var han borta.

– Han bara försvann och jag tappade fåtöljen. Jag trodde Mattias hade snubblat. Sedan såg jag honom nere i den vattenfyllda brunnen, säger kollegan Niklas Granström.

Mattias Eklund hade då först hamnat under brunnsvattnet med hela kroppen. Brunnslocket bestod av en tunnare övervuxen plywoodskiva som inte täckte hela öppningen.

– Jag bara trampade igenom och översköljdes av vatten över huvudet vid fallet i brunnen. Jag blev väldigt chockad först men lyckats hålla fast mig vid en pinne som stack ut därnere.

Han är själv drygt 1,80 centimeter lång.

– Jag bottnade inte så jag tog spjärn med båda fötterna på kanterna för att hålla mig kvar. Brunnen kändes djup.

Mattias insåg ganska snabbt att han inte kunde ta sig upp själv.

– Jag och kvinnan som var med vid visningen tog en stege och satte ner den i brunnen.Men den kunde inte fästa fast. Så vi fick tillsammans trycka stegen mot innerkanten så att Mattias kunde ta sig upp, säger kollegan Niklas Granström.

Om kollegorna hade varit ensamma hade inte Niklas orkat få upp kollegan ensam.

– Då hade vi fått vänta på räddningstjänsten. Nu gick det ganska snabbt. Jag hade kunnat slå i huvudet men som tur var föll jag rätt väg ner. Annars hade det kunnat sluta värre, säger Mattias.

Han tycker efter olyckan att den aktuella fastigheten måste sätta dit ett bättre brunnslock.

– Kvinnan som följde med blev givetvis skärrad. Det känns dåligt att ha ett sådant brunnslock och det måste åtgärdas oavsett vem som är fastighetsägare. Så att ingen fler trillar i. Brunnslocket var övervuxet med gräs och svårt att upptäcka.

Mattias Eklund besökte vårdcentralen samma dag när kollegorna kom tillbaka till Boden för att se om ett mindre skrubbsår.

– En anställd där berättade då för mig att den här typen av brunnar kan vara 16 meter djupa. Så jag hade tur i oturen, säger Mattias Eklund.

Så nu får du ha bättre koll var du sätter fötterna?

– Exakt. Det tror jag både jag och mina arbetskamrater har efter den otäcka händelsen.

En olycksfallsrapport har upprättats under tisdagen av Jan-Olov Ek, enhetschef Avfall.

– Den ska vi skicka in och även kontakta Arbetsmiljöverket. Lyckligtvis blev det inga allvarliga skador.

– Det är svårt rent arbetsgivarmässigt att förebygga den här typen av händelser. Givetvis ska personalen vara uppmärksam men de såg aldrig brunnslocket, säger Ek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!