Han får gå från apoteket - igen

Det var en tung dag i går för Mikael Karlsson och hans 45 arbetskamrater på distansapoteket i Boden.Mikael Karlsson förlorar jobbet för andra gången inom loppet av två år.- Jag tror alla känt på sig att något skulle hända, säger han.

I går var stämningen tryckt                 på Distansapoteket när ledningen meddelande att arbetsplatsen 46 anställa har ett år kvar på sina jobb. I juni 2009 läggs verksamheten ner i boden men även i Sollefteå.  FOTO: LENA LEFFLER FOTO: leif hammarstrom

I går var stämningen tryckt på Distansapoteket när ledningen meddelande att arbetsplatsen 46 anställa har ett år kvar på sina jobb. I juni 2009 läggs verksamheten ner i boden men även i Sollefteå. FOTO: LENA LEFFLER FOTO: leif hammarstrom

Foto: leif hammarstrom

BODEN2008-06-13 06:00
Apoteksbolaget har beslutat att avveckla två av fyra distansapotek, Boden med 46 anställda och Sollefteå med 53 anställda. I går besökte Tore Löwstedt, chef för Apoteksbolagets sortiment och varuförsörjning, arbetsplatsen i Boden för att informera personalen och platschefen Yvonne Cloth.
- Givetvis är det inte roligt att få ett nedläggningsbeslut före semestern, men vi ville informera så fort styrelsen tagit beslutet. Det är vi skyldiga personalen som kommer att erbjudas olika former av omställningsstöd, säger Tore Löwstedt.
Luttrad medarbetare
Apoteksteknikern Mikael Karlsson, 48, som jobbade åt dosapoteket tills det lades ned 2006, är luttrad.
- Det var nästan värre om man törs säga så, för det var bara tre månaders varsel före uppsägningen som kom på en fredag. Det var inte snyggt. Nu sker ju avvecklingen under ett års tid så det är lite annorlunda.
Vid förra uppsägningen trodde Mikael Karlsson att det var kört, men han fick jobba vidare på distansapoteket, det vill säga åt samma arbetsgivare.
- Den här gången verkar det tuffare, men jag är mentalt förberedd, för nedläggningen låg väl lite på lut. Allt ska söderut så då blir det två orter i Norrland som ryker.
- När borgarna fick makten tog de chansen att riva upp apoteksmonopolet. Sedan vet vi inte heller hur många öppenvårdsapotek som också ska privatiseras.
Mikael Karlsson är skild och har två barn, 13 och 18 år, att försörja så det gäller att hitta något att göra.
- Det dräller väl inte av jobb. Jag såg att det finns 40 lediga jobb på arbetsförmedlingen i Boden, lika många som Apoteksbolaget blåser bort på en dag.
I Boden skickar man merparten av läkemedlen brevledes.
- Vi får se hur det kommer att fungera att skicka paket från Falun till Korpilombolo, när de ska fram på en leveransdag.
Ingen överraskning
Platschefen Yvonne Cloth blir också arbetslös.
- Det är sorgligt för mina medarbetare, för vi har en fin arbetsplats här. Nedläggningen är hemskt tråkig för Boden men kom inte som någon överraskning. Vi har vetat om att volymerna minskar.
Farmaciförbundet reserverar sig mot nedläggningsbeslutet.
- Det är bedrövligt att så många drabbas. Vi förstår att verksamheter inte kan gå med minus, men är inte överens med Apoteksbolaget om i vilken omfattning som neddragningar behövs, säger Farmaciförbundets ordförande Carina Jansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om