H2GS svarar på frågor om påverkan under byggtiden

Bybor i Norra Svartbyn är kritiska till stålverkets placering så nära bebyggelse. H2GS har tidigare förklarat att all verksamhet kommer vara inbyggd och att de klarar gällande gränsvärden med god marginal. Företaget vill att ny väg och järnväg till anläggningen prioriteras för att slippa använda Flarkenvägen under byggtiden.

H2GS:s mål är att påskynda klimatomställningen genom att bygga en storskalig grön stålproduktion i Norra Svartbyn, men har behövt justera anläggningens placering. Delar av den flyttas och hamnar närmare bebyggelsen i Norra Svartbyn. Bilden är ett montage och kan avvika från verkligheten.

H2GS:s mål är att påskynda klimatomställningen genom att bygga en storskalig grön stålproduktion i Norra Svartbyn, men har behövt justera anläggningens placering. Delar av den flyttas och hamnar närmare bebyggelsen i Norra Svartbyn. Bilden är ett montage och kan avvika från verkligheten.

Foto: H2 Green Steel/Sandell Sandberg

Boden2021-11-17 19:17

Nu pågår flera processer. H2 Green Steel ska lämna en tillståndsansökan för verksamheten de planerar i Norra i Svartbyn.

Bodens kommun har ställt ut ett förslag till detaljplan. Sista dagen för att lämna in synpunkter var 17 november. De ska besvaras och därefter skickas förslaget ut på granskning innan politikerna ska fatta ett beslut.

Även om många är positiva till det gröna stålverket har bybor kritiserat anläggningens placering, som de anser kommer för nära bostadsbebyggelsen. Närmsta granne bor cirka 150 ifrån den.

Det finns även oro hur byborna kommer påverkas under själva byggtiden.

– De första 18 månaderna kommer vi att jobba med markarbeten och grundläggning. Därefter kommer det mesta av arbetet att ske inomhus. Då är det mycket tystare, säger Erik Bohman, chef affärsområde stål.

Byggprocessen startar när H2GS har fått sitt tillstånd. Planen är att börja bygga nästa år.

– Vi kommer börja att gräva i norra änden av området, som vi ska bebygga. Eftersom marken sluttar så flyttar vi massorna därifrån till södra delen och terrassera dem i tre terrasser, säger Jan Edgren, byggansvarig på H2GS.

Nästa steg är att slå pålar i södra änden.

– Vi kommer göra det under den tid på dygnet när det är okey att göra det. Vi slår så många pålar vi kan så snabbt som möjligt för att bli av med den störande verksamheten, säger Jan Edgren, men tillägger att de inte kan ha hur många pålkranar som helst i gång av säkerhetsskäl.

Han bedömer att de kommer kunna ha fyra kranar på området samtidigt.

Många bybor är oroliga för att påverkas negativt av buller och damm från byggtrafik. H2GS vill att den korridor med väg och järnväg från 97:an till anläggningens södra del prioriteras för att slippa köra på Flarkenvägen 605, som är det enda sättet att ta sig in på sajten i dagsläget.

Det pågår ett utredningsarbete på kommunen kopplat till den infrastrukturkorrridoren och ett förslag till detaljplan för det området kommer inte vara klart förrän nästa år. Först när den planen vunnit laga kraft kan väg och järnväg byggas.

Erik Bohman uppger att både företaget och kommunen försöker skynda på den processen. Innan den korridoren är klar kommer byggtrafiken gå på Flarkenvägen både från nordväst och sydöst.

– Vi kommer ta in mycket av byggmaterialet från olika hamnar, inte minst Piteå, och därifrån finns det flera olika rutter att ta det till sajten. Vi kommer jobba med olika varianter för att jämna ut det så mycket som möjligt. Men sista biten finns inte så många alternativ, säger Bohman.

Jan Edgren, som var byggansvarig på Northvolt, berättar att en fördel med bygget i Norra Svartbyn jämfört med bygget i Skellefteå är att de inte behöver spränga.

– Det var mycket värre än det blir här. Där hade vi gjort upp med närboende vilka tider vi skulle spränga. Vi hade också extremt ljudlig verksamhet som stenkross, som mosade sönder berg.

Där var det drygt 300 meter från bostadsbebyggelsen till den sajten. Mellan bebyggelsen i Norra Svartbyn till området där H2GS ska påla är det cirka en kilometer.

– Det buller som blir sker i början av byggprocessen, avslutar Jan Edgren och tillägger, att de även vidtar åtgärder för att binda damm som uppstår.

Stålverket

H2GS deltar i det största teknikskiftet inom global stålindustri. Bolaget förbereder ansökan om miljötillstånd att driva en anläggning för produktion av grönt stål, gjutna ämnen och vätgas.

Gasen ersätter kol för reducering av järnmalm till ståltillverkning, vilket ger en mycket kraftig minskning av koldioxidutsläppen jämfört med nuvarande ståltillverkning.

Tillverkningen ska starta 2024 och successivt öka till fem miljoner ton årligen till 2030. Stålverket skapar 1 500 direkta jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!