Maria Persson Gulda, teknisk chef på H 2 Green Steel (H2GS), inledde med en lägesrapport där mycket redan presenterats i media. Persson Gulda brinner för mångfalden och jämlikheten.
– Istället för 25 000 så pratar man i dag om att få upp 100 000 personer till norr. Ska vi få upp så många kvalificerade jobb då kan vi inte bara ha attraktiva industrier för männen utan vi måste även göra dem mer attraktiva för kvinnor. Vi måste nå ut på ett smartare sätt till en bredare del av befolkningen, säger hon.
Lennart Synnergren (S) inledde frågestunden. Han undrade om H2GS tänker transportera enbart via hamnen i Luleå eller även via järnväg.
– Det kommer att ske både ock. Så mycket som möjligt skulle jag vilja att vi gick genom hamnen till våra europeiska kunder. Det finns en stor kostnadsfördel att göra så. Vi kommer också att ha mer närliggande kunder och då kommer det gå via järnväg. All den optimeringen kommer inte ske förrän vi har alla kunder på plats men vi tittar på det redan nu, säger Persson Gulda.
Jim Öman (S) undrade om det stämde att gröna stålbolaget tittat på ett nytt miljövänligt bränsle som ska förbättra miljön betydligt vad gäller sjötransporter contra tågtransporter.
– Ja, vi tittar väldigt intensivt på den frågan. Det finns alla möjliga olika lösningar som fartygen skulle kunna gå på för att få ned sitt CO2. Det ligger absolut i vårt största intresse att vi är med på den resan och hjälper till och ställer krav och utvecklar det så det går snabbare, säger Maria Persson Gulda.
Berit Ekervhén(S) frågade om bolaget hade en plan B om det blir problem med framtida miljötillståndet som länsstyrelsen håller på att titta på just nu.
– Det är ju klart avhängt att få miljötillstånd för att kunna producera. Det blir nog snarare en dialog runt kring det tillståndet om det inte skulle gå igenom. Vad det i så fall är som har fallerat i ansökan och som inte blev tillåtet och om vi kan göra modifieringar därefter. Vi anser ju att detta är en industri som måste ställa om väldigt, väldigt snabbt och vi anser också att den här delen utav Sverige är absolut bäst lämpad i världen att göra den här omställningen. Vi är hoppfulla och tror på att vi kommer att få fram en snabb, bra och effektiv tillståndsprocess, säger Maria Persson Gulda.