Guld- och golfläge vid älven

Bodens kommun vill att länsstyrelsen häver strandskyddet för fem exklusiva tomter vid golfbanan och 14 tomter på Hornsberget efter Lule älv.- Folk måste få bygga där de vill bygga. Högsta anbuden tar hem tomterna vid golfbanan, säger samhällsbyggnadschefen Lars Andersson.

Fyra exklusiva golfnära tomter vid Lule älv planeras (rödmarkerade).

Fyra exklusiva golfnära tomter vid Lule älv planeras (rödmarkerade).

Foto:

BODEN2009-07-16 06:00
Kommunen har vid flera tillfällen föredragit dessa byggplaner för länsstyrelsen, förre länsarkitekten och för den nytillträdde utan större respons. Lars Andersson tror i dag det är möjligt att upphäva strandskyddet utifrån en ny lag som trädde i kraft 1 juli. Det innebär bland annat att vissa lättnader har införts i sådana geografiska regioner som Boden tillhör.
- Strandskyddet kan upphävas om den nya bebyggelsen sägs utgöra ett led i kommunens behov av tätbebyggelseutveckling.
- Om detta leder till långsiktiga fördelar för samhället och därför innebär ett angeläget allmänt intresse. Precis så är det i vårt fall, säger samhällsbyggnadschefen Lars Andersson.
Vattennära önskas
På 1990-talet exploaterades bland flera nya villaområden i Sävast på ganska tråkig mark och med långa avstånd från älven.
- Vi fick inte tillräcklig efterfrågan i dessa områden. Folk vill hellre bo på attraktiva lägen och gärna vid vatten, säger Andersson.
Under ett års tid har det pågått förstudier för fördjupad översiktsplan för Lule älv-sträckan. Vad som hittills framkommit enligt Andersson är att det finns en kapacitet om cirka 150-250 nya tomter för villabebyggelse med strandnära lägen på ett tiotal platser.
- På dessa platser finns det goda möjligheter att dessutom öka tillgängligheten till stränderna för allmänheten jämfört med läget idag, säger han.
Aktuellt i dag är 14 byggrätter på Hornsberget. Inom planområdet gäller strandskydd intill 100 meter från älvens strand.
- Länsstyrelsen ville att vi skulle öka allmän mark närmast stranden vilket gjorts. Husen som byggs närmast vattnet ska ha staket för att förhindra att villaägarna nyttjar marken ändå ner, säger Andersson.
Ingen tomtkö
De fem tomterna ( en tomt kan delas) på "Guldkusten" eller granne med golfbanan är efterlängtade. När NSD kollade intresset för tre år sedan hade ett 15-tal anmält intresse, bland annat flera företagare, högre kommunchefer och allianspolitiker.
- Ja, vilka som är aktuella i dag vet jag inte eftersom kommunen inte har någon tomtkö. Att planen dröjt har berott på att vi först har undersökt om marken är byggbar på grund av rasrisken. Vissa tomter kräver mer förstärkningar, säger Lars Andersson.
Byggytan har också ut-ökas från 50 till 180 kvadrat. När det gäller tomterna vid Hornsberget ska dessa prissättas före försäljning, men inte de mer exklusiva tomterna vid golfbanan.
- Skälet är att det finns inget liknade att jämföra med vad gäller prisläge. Så det enda som återstår i så fall är anbudsgivning. Det blir i så fall kommunstyrelsen eller jag indirekt som har delegation att avgöra försäljningen utifrån inlämnade anbud, säger Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om