Kvinnan är misstänkt på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden. Hon är misstänkt för grovt sexuellt övergrepp mot barn och sexuellt ofredande mellan 1 maj och 15 juni i år samt för våldtäkt mot barn mellan 10 juni och 26 juni, också i år.
Hon häktades den 23 augusti. Skälen var dels att hon på fri fot skulle kunna undanröja bevis eller på annat sätt försvåra brottsutredningen och därför godtog domstolen åklagaren krav på restriktioner, dels den obligatoriska häktningsgrunden, att våldtäkt mot barn inte är föreskrivit lindrigare straff än två års fängelse.
Häktningen av kvinnan har förlängts, men åtalstiden går ut den 18 oktober. Kammaråklagare Anna Väppling meddelade på måndagen att hon inte hinner väcka åtal. Hon lämnade därför under dagen in en framställan till Luleå tingsrätt om förlängd åtalstid till 1 november.
Orsaken till att hon behöver mer tid är att förundersökningen inte går att slutföra inom föreskriven tid då IT-tekniker fortfarande arbetar med tömning av digital media. När det är klart ska materialet gås igenom av polisens analytiker.
Dessutom ska det hållas fler förhör. Det behövs kompletterande förhör med en av målsägandena och senare den här veckan ska det även genomförs ett vittnesförhör.
Den misstänkta kvinnan har förnekat samtliga brottspåståenden. Det gör hon alltjämt, enligt sitt ombud Malin Mörsare, advokat. Hennes klient bestrider åklagarens framställan så mest troligt blir det förhandling under tisdagen
– Jag kan inte gå in i det enskilda fallet, men naturligtvis är det ju så att sitta misstänkt för allvarliga brott, som man förnekar och sedan sitta häktad så här lång tid gör att man inte mår bra och så är det även för henne, säger Malin Mörsare.
Skolan fick kännedom om brottsmisstankarna när vårdnadshavare tog kontakt med den aktuella skolan, uppgav för- och grundskolechefen Petronella Sirkka i augusti.
När brottsmisstankarna blev kända aktiverade kommunen en krisgrupp på den aktuella skolan och skickade ut information till vårdnadshavarna. De som behövde erbjöds även samtalsstöd.
På fritidshem går barn från förskoleklass upp till och med årskurs sex.
Alla som anställs inom skolverksamheten måste uppvisa utdrag ur belastningsregistret och det har även den misstänkta kvinnan gjort, enligt Petronella Sirkka. Kvinnan är avstängd så länge utredningen pågår.