Grönt går alltid hem på populär skördefest

På Skörde- och Miljödagarna finns något för alla smaker. Märta Gustavsson köpte två kassar med grönt. " Jag gillar verkligen grönsaker".

Halstrad sik från Kukkola sålde Sven-Ove Lindgren. " Vi säljer bra här."

Halstrad sik från Kukkola sålde Sven-Ove Lindgren. " Vi säljer bra här."

Foto: Lena Leffler

BODEN2018-08-24 18:39

På årets Skördefest flanerar besökarna runt, handlar och debatterar politik eftersom det är valår i år. Skördefesten är en folkfest som bara växer och växer. Många sökte sig till skördemarknaden redan under första öppningsdagen av marknaden. Knallen Margareta Haglund-Tjernkvist, Mattesbäcken Eko Grönt och Turism hade en kö innan hon öppnade.

– Folk är rädda att grönsakerna ska ta slut och det gör de också. Vi har sålt jättebra. Många köper grönkål. När vi stänger i dag så åker vi hem igen för att skörda mer, säger Margareta Haglund-Tjern.

Märta Gustavsson verkar inte få nog av allt det gröna.

– Jag äter mycket grönsaker. Undra om jag ska köpa något mer, säger och kollar in några rödbetor.

Till slut plockar hon upp plånboken och betalar.

– Jag jobbar själv åt Tornedalsgillet. Vi har ett café med våfflor och kaffe. När man får en paus blir det att handla lite.

Hos Sven-Ove Lindgren från Kukkolaforsen, som halstrade sik var det varmt.

– Folk kommer hit och värmer sina frusna händer. Jag tycker vi sålt bra trots regnet. Att halstra en sik tar 45 minuter per fisk men vi har gjort några klara ifall folk är jättehungriga.

Maria Vikström från Luleå besöker marknaden med sina barn Frank och Otto. Hon sitter vid ett bord med paraply tillsammans med sin pappa Lennart Vikström.

– Det är trevligt att åka på en utflykt till Skördemarknaden och strosa runt bland stånden.Nu när vi har ätit ska vi gå vidare, säger Maria.

Regnet verkar inte hindra besökarna. Många tar chansen att få i sig lite värmande grönsakssoppa som restaurangeleverna från Björknäsgymnasiet tillagat.

– Vi ska vara här i dag och visa upp oss, säger Alex Johansson, som hackar mer grönsaker.

I samma tält står också budget- och skuldrådgivarna Anna Nilsson och Mari Stoltz, från Bodens kommun.

– Vi har faktiskt haft mycket folk som kommit och frågat om olika ekonomiska frågor vilket känns kul.Det rör sig inte om skuldsatta personer. Folk vill gärna prata om ekonomi och vi tipsar om hur man gör en budget.Det har varit blandade besök, även skolklasser har varit här, säger budget- och skuldrådgivarna.

Potatishandlare Tommy Pettersson, Heden, som packat många påsar med både rund- och mandelpotatis tycker att affärerna gått " lite trögt.".

– Ja, jag tror att folk avvaktar lite grann att komma för att se vad det blir för väder. Men det ska visst bli bättre på lördag. Folk måste ju ha någon potatis till surströmmingen.

Även palt såldes på Skördefesten. I en kyrkstuga fanns Hushållningsällskapets Bodenavdelning som köpt in pitepalt som värmdes upp i stugan. I över 20 år har de haft igång paltmåltiderna under Skördefesten.

– Vi får inte laga palt här, bara värma. Vi har både pitepalt och blodpalt och folk kommer tillbaka år efter år och äter här. I dag gillar folk att komma in till brasan, säger Kerstin Bexelius.

– Jag tog en svart och en röd. Blodpalten är nyttigare, säger Hans Pettersson, ordförande i Bodens Hushållningssällskap.

Mitt emellan några kyrkstugor satt också trubaduren " Madde" Lundberg under ett skyddande tält med sin gitarr som en levande jukebox. Hon spelade låtar för en "tjuga" efter folks önskemål.

– Jag har fått spela allt från Summertime, Imagine till Pippi Långstrump. Jag kör också lite barnsång här, säger "Madde" Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om