Emma och Sebastian Gröndal brinner för lokal mat

Sebastian Gröndal blev kände i hela Sverige när han lagade mat i TV4:s nyhetsmorgon. Det mest nervösa han gjort någonsin, men det blev succé. Bakom kulisserna fanns hans fru och kompanjon Emma Gröndal.

Emma och Sebastian Gröndal med dottern Julie bor i ett radhus på Sävastön. Deras gemensamma fritidsintresse är att driva företag ihop.

Emma och Sebastian Gröndal med dottern Julie bor i ett radhus på Sävastön. Deras gemensamma fritidsintresse är att driva företag ihop.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Boden2021-03-15 20:00

Emma och Sebastian Gröndal blev årets bodensare 2019. Hon arbetar som studie- och yrkesvägledare på Stureskolan i Boden. Han är kock och arbetar numera i Kvantum-köket i Boden. 

– Där lagar vi mycket husmanskost och helgpåsar med svenska och lokala råvaror. Det passar mig bra med ett dagtidsjobb nu när vi har fått barn, säger han.

De bor i ett radhus på Sävastön med ettåriga dottern Julie. För några år sedan startade de företaget Gröndals matupplevelser och följer nu upp det med glassföretaget Tegelbrukets hantverksmejeri.

– Jag har min bakgrund som hästtjej och har vistats mycket på landet, så jag vet hur viktigt det är att vi tar hand om våra lokala råvaror. Sebbe har sin kockutbildning. När vi startade företag tog vi med oss erfarenheterna från var sitt håll och tänkte att det kunde bli något riktigt bra, berättar Emma Gröndal.

En dag när hon satt och såg en känd tv-kock i Nyhetsmorgon på TV4 kom hon på att det hade varit något som hade passat för Sebastian Gröndal. Vid den tiden jobbade han fortfarande på Treehotel och hade han just varit med i en malaysisk tidning och i fransk tv.

– Jag skrev ett brev och berättade att han skulle vara perfekt. 

Bara någon dag senare hörde TV4 av sig och erbjöd honom att komma på kort varsel. Med viss bävan tackade han ja. 

De gjorde alla förberedelser tillsammans och Emma Gröndal fanns med bakom kulisserna och såg till att allt flöt på bra och såg snyggt ut, men det var Sebastian Gröndal som fick stå i rampljuset. I tre avsnitt lagade han i direktsändning mat av norrbottniska råvaror som björn, tjäder, älg och ren och åkerbär.

– Det var det mest nervösa jag har gjort. Det var så att man ville vända i taxin på väg dit. Men jag har bara fått positiva reaktioner, berättar han och ler.

Han ser det inte som otänkbart att göra om det om han får frågan.

Sebastian Gröndal började sin bana på restaurangskolan i Boden.

– Det var en jättebra skola och intresset för matlagning växte.

När han gick ut ville han pröva sina vingar utomlands och flyttade till Kanada. Han lärde sig konsten att göra pasta i Toronto och tillredde färska skaldjur i Vancouver. Han fortsatte vidare till Nya Zeeland, Queenstown, fick prova att grilla kött hela dagarna i ett stekhus innan han började på en riktigt fin och välrenommerad à la carte-restaurang.

När han kom tillbaka till Sverige efter tre år utomlands började han se på norrbottnisk mat med nya ögon.

– Det är en gastronomisk höjdpunkt för mig att få jobba med våra lokala råvaror, säger han.

Han arbetade ett par år som ambulerande kock åt ett bemanningsföretag, innan han började på Treehotel i Harads, där han blev kvar i 2,5 år.

– Det är en fantastisk arbetsplats med gäster från hela världen, säger han.

När han kom tillbaka till Sverige träffades han och Emma. De hade bara varit tillsammans i ett och ett halvt år när de bestämde sig för att starta företag ihop 2016.

I Gröndals matupplevelser arbetar de med företagsevent, gästspel hos restauranger, hemma-hos-middagar och bröllop. De fokuserar alltid på lokala matvaror.

– Vi kör mycket med story-telling. Vi brukar besöka våra matproducenter så att vi kan berätta om dem när vi ska servera maten, berättar Emma Gröndal.

Under coronapandemin har beställningarna gått ner, men då kom de på den nya idén – att börja tillverka egen glass. De startade efter sommaren, införskaffade en glassmaskin. Mjölk köper de  från en bonde i Heden och bär från Mockträsk.

– Vi gör den helt naturlig utan tillsatser, säger Sebastian Gröndal.

Ungefär 400 paket hinner de tillverka under en vecka och sedan säljer de den på Ica Kvantum i Boden.

– Det brukar gå åt på ett par dagar. Det har gått långt över förväntan, konstaterar Emma Gröndal.

Hittills har de hållit till på Sebastian Gröndals jobb, men snart flyttar de in i sin nya lokal för glasstillverkningen och ska anställa en person.

De arbetar med företagen på kvällar och helger och än har de inga planer på att säga upp sina vanliga jobb. Att driva företag på fritiden har blivit som en livsstil för dem.

Även hemma satsar de på god mat, men här delar de upp det så att de lagar ungefär hälften var.

– Igår blev det vegetariskt, idag blir det tacos, berättar Sebastian Gröndal.

Och Julie, får hon några barnmatsburkar?

– Nej, hon äter det vi äter. Hon gillar inte barnmatsburkarna, säger han.

Emma och Sebastian Gröndal blev utsedda till årets bodensare på näringslivsgalan 2019.
Emma och Sebastian Gröndal blev utsedda till årets bodensare på näringslivsgalan 2019.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!