Gröna jobb kan skapas - om avgifter sänks

Om staten sänker egen- och arbetsgivaravgifterna för småföretag med tio procent lovar LRF 200 jobb inom de gröna näringarna i Norrbotten. - De alternativa bränslena måste komma först för att få miljöanpassningen, säger Nils-Olov Lindfors, ordförande LRF Norrbotten.

LRF startar valrörelsen med förslag för fler jobb inom de gröna näringarna. "Sverige behöver en tydligare och mer sammanhållen politik för jobben, maten och klimatet", säger Nils-Olov Lindsfors, ordförande, LRF Norrbotten. Marianne Aava är regionchef, LRF Norrbotten.FOTO: Nina Pettersson

LRF startar valrörelsen med förslag för fler jobb inom de gröna näringarna. "Sverige behöver en tydligare och mer sammanhållen politik för jobben, maten och klimatet", säger Nils-Olov Lindsfors, ordförande, LRF Norrbotten. Marianne Aava är regionchef, LRF Norrbotten.FOTO: Nina Pettersson

Foto: Nina Pettersson

BODEN2010-01-15 06:00
I går presentererade LRF förslag på politiska åtgärder inför valrörelsen 2010 som ska leda till nya jobb, bättre mat och ökad produktion av klimatvänlig och förnybar energi.
- Sverige är nummer ett inom EU på bioenergi. LRF erbjuder regeringen att göra ännu mer under förutsättningarna att vi har ett regelverk som stödjer det, säger Nils-Olov Lindfors, ordförande LRF Norrbotten.
Enligt LRF:s beräkning skulle var tredje bonde kunna anställa minst en person om egen- och arbetsgivaravgifterna sänks med tio procentenheter. För Norrbotten skulle det innebära 200 nya jobb inom de gröna näringarna, som innefattar jord- och skogsbruk med sidonäringar.
Höga skatter och avgifter
LRF efterlyser ett konkurrensneutralt regelverk. Sverige har Europas högsta skatter och avgifter på drivmedel medan Finland har bland de lägsta.
- Det är direkt kontraproduktivt. Det hindrar den stora klimatgärningen, att odla jord och skog och därmed ta fram bioenergi som ger positiv klimatpåverkan, säger Nils-Olov Lindfors.
Från årskiftet pågår ett omfattande projekt i Övertorneå, där industrier som släpper ut koldioxid tar klimatansvar och binder det i växande skog.
Peem i Piteå ska producera
100 000 kubikmeter tallolja per år som kommer att blandas in i vanlig diesel.
Ett annat exempel är anläggningen Chemrec i Piteå, som tillsammans med Smurfit Kappa utvecklar en teknik att av svartlut göra dimetyleter, DME.
- I båda anläggningarna är skogen råvaran och för att få skogen till fabriken måste vi bland annat ha diesel, säger Nils-Olov Lindfors.
Gödsel blir metangas
Bioenergi är ett vitt begrepp. Djurgårdarna får gödsel som restprodukt, den kan i en rötningsprocess omvandlas till metangas, bland annat.
Efterfrågan på lokalproducerat har ökat.
- I dag kan vi inte helt tillgodose efterfrågan, lokalproduktionen måste byggas ut, säger han.
Nu har möjligheterna för kommunerna att upphandla regionalt producerat förbättrats.
- Kommunpolitikerna måste ta makten över maten, säger Nils-Olov Lindfors.
Nu kommer en klimatmärkning av mat, något som LRF också lobbar för.
- Generellt sett är närproducerat klimatsmart, men inte alltid, säger han.
Frivilligt naturskydd
LRF vill också att regelbördan för små företag minskas.
Dessutom förespråkar LRF ett system som testats i Finland där staten inbjuder markägarna att upplåta mark för naturskydd.
- I Finland har man på frivillig basis fått in mer areal än staten efterfrågar, säger Nils-Olov Lindfors.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om