Grävmaskin ska krossa proppen

Grävmaskiner på en 100 ton tung ponton ska ställas ut i älven för att kunna gräva bort isproppen vid Trångforsbron i Boden.- Det är en enorm logistik som ska komma till stånd för att få bort proppen, säger Peter Stedt, Vattenfall.

Radarbild av isproppen.

Radarbild av isproppen.

Foto:

BODEN2010-12-23 06:00

Under gårdagens möte med Bodens kommun lades det fram fakta om de radarmätningar som Vattenfall gjort rörande läge och storlek på isproppen i Luleälven. Proppen ligger strax nedanför bron och är 100 meter bred, 100 meter lång och fyra meter tjock.

Vattenfall har också tagit beslut att bästa sättet att få loss proppen är att sätta ut två, tre grävmaskiner som ska stå på en ihopbyggd ponton.

Mindre riskabelt
- Att använda grävmaskiner anses som ett mindre riskabelt arbetssätt än att spränga proppen i dagsläget på grund av alla ledningar som finns i även. Vi har anlitat ett företag för jobbet men kontraktet är inte påskrivet, säger Peter Stedt, informationsansvarig på Vattenfall.

Pontonen som företaget ska hyra av Trafikverket finns i Jokkmokk. Den väger 100 ton och består av femton delar som ska sättas ihop. På grund av tyngden så går det bara att ta två till tre delar på långtradare per transport. Grävmaskinerna i sin tur kommer att hämtas från Västerbotten.

Lång transporttid
- Så det kommer att ta tid innan alla bitar är på plats på grund transporttiden. Först efter alla helger kring 10 januari räknar Vattenfall med att skjuta ut pontonen och börja grävjobbet, säger Peter Stedt.

Isen kommer att gå sönder när pontonen väl är i vattnet så den kommer att förankras från land från Trångforssidan

- När isproppen sedan krossas bit för bit kommer transportfordon typ lastbilar forsla bort de upphackade ismassorna.

Inga siffror på kostnaderna
- Hur mycket jobbet kostar med att få bort proppen har Vattenfall inga uppgifter på i dag. Allting beror på hur jobbet går och hur lång tid det tar, säger Peter Stedt.

Vattenfall kommer även grund av det kyliga vädret att fortsätta på samma låga utsläppsnivå, drygt 200 kubikmeter vatten per sekund i älven för att isytan ska frysa till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om