Gräs-ligt fin ängsmatta på Kvarnängen

Mellan kyrkstugorna och nya Kvarnbäcken håller parkpersonalen på att sätta ihop färdiga växtmattor och anlägga en stor ängsyta. Det ingår i det stora miljöprojektet på Kvarnängen."Allt kommer att bli gräsligt fint när det är klart", säger parkchefen Erland Berg.

Många hjälps åt för växtmattorna väger mer än vad man tror. Här lyfter Torbjörn Stokki  och Fredrik Hansson på mattorna på släpkärran. Bredvid syns Tomas Lind och Markus Miettinen.

Många hjälps åt för växtmattorna väger mer än vad man tror. Här lyfter Torbjörn Stokki och Fredrik Hansson på mattorna på släpkärran. Bredvid syns Tomas Lind och Markus Miettinen.

Foto: Lena Leffler

Boden2021-05-28 18:25
undefined
Det är som stort pussel för parkpersonalen att få växtmattorna på plats.

Under våren skrev vi om bygget av den öppna dagvattenanläggningen på Kvarnängen. Miljöprojektet ska försköna grönområdet och förbättra Bodträskets vattenkvalité. Dagvattendiket som upptar en stor del av ytan har formen av en konstgjord porlande bäck. Det kommer också att ske en förändring av kyrkbacken med bland annat anläggande av ett arboretum. 

undefined
Per Bergdahl, i rutig skjorta, bar först växtplattorna för hand men det blev alldeles för tungt. Nu behöver personalen även skjuta på släpkärran som de sätts på för att sedan dras vidare till planteringsområdet.

Första steget är nu att anlägga en ängsyta med hjälp av färdiga växtmattor som ska främja pollinerade insekter och den biologiska mångfalden. Det kommer även att göras en gångstig med en japanbro över bäcken.

undefined
Österrikiskan Yvonne Schwarz bosatt i Harads jobbar på parkförvaltningen i sommar. " Vi lappar ihop gräsbitarna noga så de ska kunna gro ihop", säger hon.

– Vi vill få bort tänket att det ska vara välklippta gräsmattor överallt utan ängar ska vara ett naturligt inslag i Boden, säger parkchefen Erland Berg.

Skillnaden mot en vanlig gräsmatta är att ängsytan slaghackas på hösten och man samlar ihop klippet.

– Lämnas det kvar så blir det som gödsel. En ängsmatta måste ha mager mark för att kunna blomma. Vi har köpt in en speciell ängsmatta som redan är insådd med färdiga ängsblommor. Det är flera arter och sedan ser vi vilka som klarar sig häruppe, säger Berg.

Parkpersonalen får ägna sig åt ett trevligt utomhusarbete på 500 kvadrat som kommer att bli fint när det är färdigt.

– Solen skiner vilket är härligt och vi har en färdigbeställd ängsmatta som ska läggas ut. Först bar vi ut bitarna per hand men det blev för tungt. Så nu lastar vi dem på en skottkärra, säger Per Bergdahl.

– Vi roterar också i arbetet. Ibland vattnar vi på marken, eller kör ut bitarna eller lappar ihop dem efter utläggningen. Det gör vi för att inte slita ut oss vilket är en bra arbetsmiljöpolicy, säger Torbjörn Stokki.

När vi hälsar på är det Yvonne Schwarz som står på knäna och jobbar med gräsbitarna. Det är första sommaren som österrikiskan jobbar på parkförvaltningen. Hon är utbildad florist och trädgårdsmästare.

– Det var några år sedan jag jobbade i trädgårdsbranschen men det är klart att kunnandet finns kvar. Det är viktigt med underarbetet. Det har lagts ut bra matjord som även luckrats upp med kratta. 

Ängsområdet vattnas före växtmattorna läggs ut och efteråt.

– Växtmattorna ska ligga jämnt mot varandra så de kan rota fast sig ordentligt. En ängsmatta behöver mindre vatten och är även robustare än en vanlig gräsmatta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!