Gösta gör allt för att rädda vår planet

Gösta Eriksson prisades nyligen för sin miljökamp. Han har i 20 år bedrivit miljöutbildning och arrangerat skördefest- och miljödagar i Boden. ”Klimatet är vår tids ödesfråga. Kommande generationer kommer att ha det mycket svårt om vi inte vänder utvecklingen snabbt”, säger han.

MÖJLIGHETER. ”Omställningen till ett hållbart samhälle innebär stora möjligheter i form av företagande”, säger han.

MÖJLIGHETER. ”Omställningen till ett hållbart samhälle innebär stora möjligheter i form av företagande”, säger han.

Foto: Kurt Engström

BODEN2015-11-16 08:00

Gösta Eriksson, 76, Boden, avslutade sitt yrkesliv vid regementet Norrbottens Arméflygbataljon redan vid 55 års ålder, efter 26 år som personalchef, stabschef och helikopterpilot inom arméflyget. Efter det startade han företaget Fyrkantens miljö- och utbildningskonsult tillsammans med sin hustru Ingegerd och började arrangera årliga skördefest- och miljödagar. Han har också varit politiskt aktiv i massor av år, först i Norrbottens sjukvårdsparti då han under fyra år också var kommunfullmäktiges ordförande och numera i Miljöpartiet som han företräder som ledamot i fullmäktige, vice ordförande i miljö- och byggnämnden och ledamot i tekniska utskottet.

För en månad sedan fick han ta emot Norrbottens miljöpris 2015, som delas ut av landstinget och Almi företagspartner, med motiveringen ”Med stor entusiasm och en folkrörelsekänsla av höga mått tar han sig an de mest krävande arbetsuppgifter för att rädda vår planet”.

– Mitt engagemang bottnar i insikten att vi inte lever i ett långsiktigt hållbart samhälle. Det pågår massor av miljöförstöring, klimatmässigt och av skog och vatten. Jag var med i Naturskyddsföreningen redan före min pension och efter den gick jag en ettårig miljöutbildning. Med min militära bakgrund med utbildning var jag som klippt och skuren för att sprida kunskaperna om miljöhoten vidare.

Till skördefest- och miljödagarna inbjöd han utställare med kravet att deras produkter skulle uppfylla minst ett av tre kriterier: miljövänlig, hälsobefrämjande, närproducerat.

– Syftet är att göra folk kvalitetsmedvetna och förmå dem att styra om sitt handlande. Arrangemanget har tagits emot enormt bra av såväl utställare som besökare. Första året deltog drygt 60 utställare. I år var det 190 som ställde ut.

Bodensarna har blivit medvetna konsumenter som efterfrågar mer och mer miljövänliga alternativ. Det gäller till exempel bananer.

– Om jag ser någon som fortfarande tänker köpa besprutade bananer så upplyser jag om att det finns krav-märkta för samma pris.

Så här definierar Gösta Eriksson allas vår miljöutmaning: Ett hållbart samhälle kräver att vi tillgodoser våra behov på ett sätt som innebär att också kommande generationer kan tillgodose sina behov. Om vi fortsätter att leva som vi gör nu kommer kommande generationer inte att ha något att leva av.

– Klimatförändringen är det största hotet. Vi måste minska koldioxidutsläppen för att skapa levnadsbetingelser för jordens snabbt ökande befolkning. När jag föddes var vi 2, 5 miljarder människor på vår jord. I dag är vi drygt sju miljarder och år 2030 kommer jordens befolkningsmängd att vara uppe i 8 miljarder människor som behöver mat på bordet.

Gösta Eriksson påpekar att klimatförändringen är grunden till konflikten i Syrien: Torkan skapade folkvandringar som ledde till konflikter.

– Vi har redan passerat gränsen för vad jorden tål när det gäller koldioxidutsläpp och vad jag vet har vi bara ett jordklot. Flyget är en stor utsläppskälla.

Själv gör Gösta Eriksson väldigt sällan utlandsresor som kräver flygtransport.

– Under de senaste 20 åren har vi bara besökt släkt i Kanada. För att minska koldioxidutsläppen har vi också bytt elavtal till huset så att vi nu har el som är förnyelsebar till hundra procent. Nu håller jag på att undersöka möjligheten att skaffa en elbil. Och vi odlar en del egna grönsaker och bär.

Gösta Eriksson konstaterar att egoismen har tagit över världen.

– ”Bara jag får allt jag vill här och nu” är det rådande tankesättet. Istället för att hålla oss inom de resurser som jorden kan producera så förbrukar vi nu 150 procent, eller 1, 5 jordklot. Därmed äter vi upp grundkapitalet. Om vi ser till förbrukningen enbart i i-länderna så förbrukar vi 3, 7 jordklot!

Han slår fast att allt fossilt måste tas bort när det gäller energiförbrukningen.

– 80 procent av oljeresurserna måste bli kvar i jorden om vi ska klara ett långsiktigt hållbart samhälle och vi måste rädda Arktis undan nya oljeborrningar. Jag vill uppmana alla att kontrollera sina pensionsfonder så att de inte stödjer oljeindustrin, vilket de flesta fonder i dag gör! säger Gösta Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om