Charlotte Perelli, La Gayla Frazier, Shirley Clamp, Jessica Andersson. Sonja Aldén och Molly Sandén. Listan på kända sångare som Jonas Öberg har arbetat med kan göras bra mycket längre. I dag är den 52-årige jazz- och gospelpianisten ny kyrkomusiker i Boden.
– Vi skulle bara göra några år som lärare vid Mellansels folkhögskola. Och vi blev i Ö-vik i 25 år, säger han med ett leende.
Nu sitter han och hustrun Karin utanför fritidshuset i Mockträsk och njuter av vårsolen. Storspoven drillar och solen lyser över byn där någon får feeling och drar en sista repa med snöskotern i kramsnön som fortfarande ligger halvmeterdjup på ängen intill.
Det är här som musikerparet Jonas och Karin Öberg hämtar kraft.
– Jag har precis tagit hand om lite ved. Här finns alltid någonting praktiskt att ta tag i. Det är samtidigt vilsamt, säger Jonas Öberg.
De har precis bjudit på två konserter med spirituals som är musikformen som ligger till grund för mesta av dagens populärmusik.
De inledde med en konsert i Gunnarsbyn följt av en i Överluleå kyrka. Jazzinfluenserna i Jonas pianospel finns där alltid – mer eller mindre. Under konserten i Överluleå kyrka, där de bland annat framförde välkända klassiker som Amazing Grace, Nobody Knows, Go Down Moses och Sweet Chariot, kunde man tydligt märka att vissa av sångerna också tog nya musikaliska vägar jämfört med samma konsert som gjordes i Gunnarsbyn några dagar tidigare.
– Jazzen och gospelmusiken är improvisatorisk. Sångerna skapas där och då. Om jag och Jonas gör ”Swing low” (Sweet Chariot) i morgon så låter den inte exakt likadant som den gjorde i lördags. Och det är ju det som också är så roligt och spännande och som gör att man heller aldrig någonsin tröttnar, säger Karin.
– Så var det nog på fälten också. Där spirituals uppstod och utvecklades. Det du bär på och vilken sinnesstämning som du är i kommer också prägla ditt musicerande, inflikar Jonas.
De har också verkligen plöjt ner på djupet i den här musikformen. Det har bland annat lett till mer än 20 resor till Chicago som är den plats i världen där gospeln är mest livskraftig. Genom åren och på de resorna har de också lärt känna några av de riktigt stora i branschen. Bland annat lyckades de locka upp Michael Ruff till Mellansels folkhögskola.
– Han har ju varit kapellmästare åt Stevie Wonder och han har bland annat spelat med Whitney Houston, Chaka Khan och Prince. Vi tänkte att vi frågar honom – och han sa ja. Han kom upp till Mellansel med hela sin familj. Han var dessutom jättefin med våra elever, berättar Karin.
I höstas skapade Jonas en jättelik gospelkör i Boden som involverade mer än hundra körsångare. Det mynnade ut i en stor konsert i kyrkan där Gladys del Pilar var solist. I år blir det en ny liknande satsning där Samuel Ljungblad, som Jonas också har arbetat med tidigare, blir solist.
– Det här är ett projekt som gav så mycket att vi bara måste fortsätta. Det blir någonting alldeles extra när så många samlas och sjunger tillsammans, säger han.
Efter 25 år som musik- och sånglärare på Mellansels folkhögskola utanför Örnsköldsvik är de tillbaka i Boden där de två en gång träffades (1988) och blev ett par. Genom åren har de också lärt sig att man kan skapa stora arrangemang också på små platser.
– När Michael Ruff kom till Mellansel då insåg vi att allting är möjligt, säger Jonas.
Och nu är de tillbaka i Boden.
– Jag kommer hem till Boden. Det är så jag ser det. Vi har ju tillbringat somrarna här i det här huset. Tanken var att vi skulle bo några år i Ö-vik och så blev det 25 år, säger han.
– Jag kommer från Hakkas men jag flyttade ner till Boden för att gå musiklinjen som då var ett pilotprojekt. Det är det som nu heter musikestet, säger Karin Öberg.
Hon är i dag biträdande rektor på Brönjaskolan i Sävast medan Jonas har en tjänst som kyrkomusiker i Överluleå församling. Som kyrkomusiker har han också inlett projektet Sång i gång där han åker ut och träffar de minsta eleverna. Där tar man tillsammans sig an mycket av den svenska låt- och visskatten.
– Musik och sång stimulerar övrigt lärande. Det vet man. Så det här tror vi har många fördelar. Att sjunga är dessutom kul och barnen får också lära sånger som är på väg att glömmas bort men som är så otroligt fina, säger han.