Glassmakerskan: "Det kan vara klurigt"

Att arbeta som glassmakare tillhör inte vanligheterna. Ett drömjobb om man som Julia Grönberg, 25, älskar glass.

Julia Grönberg

Julia Grönberg

Foto: Privat

Boden2022-04-18 19:00

– Jag tillverkar glass och tillverkar lokalproducerat glass på hantverksmässigt sätt. Vi gör glass från scratch. Men förutom det så packar jag glassen, gör handskrivna etiketter och jobbar i testköket. Då gäller det att komma på nya smaker.

Julia Grönberg berättar att hennes föräldrar såg en jobbannons om att Tegelbrukets hantverksmejeri sökte personal.

– De sa "är det inte något för dig". Så jag sökte och fick jobbet.

En vanlig dag kan innebära att hon kommer till jobbet mellan klockan 07 och 08. Då startar hon upp köket och gör smeten vilket tar en till två timmar. Sedan görs glassen dagen därpå. Vid levereras inom Boden och Luleå kör hon ut den. 

Sedan pandemin startade har rekorundor, som är ett sätt att handla lokalproducerad mat utan mellanhänder, kickat igång och det är något även Julia Grönberg deltagit på.

– Väldigt många kommer på dessa och de uppskattar att man förklarar och berättar vad vi gör. Rekorundan gör också att producenterna får en familjesammanhållning och vi kan bolla ideer med varandra. Vi har bland annat gjort en kaffeglass med en kaffeproducent.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Den kreativa friheten, jag har så fria händer. Häromveckan gjorde jag en semmelglass. Det kan vara klurigt för vi använder bara rena ingredienser och inga essenser. 

Det sämsta?

– Tidiga mornar. Jag är ingen morgonmänniska men det får lov att gå.

Vad skulle du göra om du inte gjorde det här?

– Då skulle jag nog jobba i butik.

Tjänar du bra?

– Normalt, som ett fabriksjobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!