Gin-gänget som ska tillverka sprit ute på landsbygden

Nu tillverkas spritdrycken gin i Edeforsbygden. Bakom bolaget Gin & Us Distillery AB finns ett kamratgäng. "Vi ville skapa en jättebra och intressant produkt och göra någonting tillsammans", säger delägaren Joacim Nilsson.

Björn Enbom, hans far Kaare Enbom, Henrik Enbom, och Joacim Nilsson har bildat bolag för att tillverka gin. " Vi tror mycket på produkten, eftersom gin redan är en storsäljare på systembolaget", säger Henrik Enbom.

Björn Enbom, hans far Kaare Enbom, Henrik Enbom, och Joacim Nilsson har bildat bolag för att tillverka gin. " Vi tror mycket på produkten, eftersom gin redan är en storsäljare på systembolaget", säger Henrik Enbom.

Foto: Lena Leffler

Boden2021-02-27 07:35

Han ingår i bolaget tillsammans med Kaare Enbom, hans son Björn Enbom och Björns kusin Henrik Enbom.

– Jag och Henrik har pratat i tre års tid om att starta ett företag tillsammans. Sedan kom han och Kåre på att vi skulle tillverka alkohol.  Vi gillar gin och hela tillverkningsystemet känns intressant. Förut köpte man en "basic" variant på systembolaget om man gillade gin men nu finns det mycket att välja bland, säger Joacim Nilsson.

– Gin är tillsammans med rom den produkt som ökat snabbast i försäljning på Systembolaget, säger Henrik Enbom.

undefined
Björn Enbom, hans far Kaare Enbom, Henrik Enbom, och Joacim Nilsson har bildat bolag för att tillverka gin. " Vi tror mycket på produkten, eftersom gin redan är en storsäljare på systembolaget", säger Henrik Enbom.

Själva tillverkningen äger rum i en lokal i Edeforsbygden. En destillationsapparat som rymmer 200 liter är inköpt från Holland.  Det är även beställt en till mindre destillationsapparat från samma tillverkare som ska användas som provapparat.

– Vi har köpt den mest avancerade destillationsapparaten som finns på marknaden i dag. Holland har en lång historia med gintillverkning. Leverantören vi köpt apparaten av gör sitt eget gin av hög kvalité med samma utrustning, säger Joacim Nilsson.

undefined
En svart flaska med specialdesignad etikett. Delägaren Joacim Nilsson hoppas liksom övriga delägare att ginprodukten ska kunna säljas till midsommar.

Vid tillverkningen används vetesprit som sedan späds ut till en viss procent. 

– Vi kommer att ta vattnet från en kallkälla i skogen för en extra touch. Gin är intressant för att man kan framkalla så många olika smaker i produkten liksom dofter och lukter, säger Kaare Enbom.

Kryddorna som används i smaksättningen varierar.

– Enbär finns alltid med i alla typer av gin. Tanken är även att använda färsk frukt och plocka kryddor som växer i naturen uppe i norr, säger Björn Enbom.

I ett hörn står pallar med specialbeställda svarta flaskor från Tyskland. Det som ska köpas in är mer kryddor, korkar men man ska även lägga sista handen på de påbörjade designade etiketterna. Tanken är även att bränna in en enbärsklase på korken.

Bolaget har idag allt som krävs för att tillverka sprit men även för att vara lagerhållare.

– Det har kanske tagit ett år att fixa alla tillstånd. Vi har fått stor hjälp av Region Norrbotten och fått stöd på en viss procent av investeringskostnaden, säger Kaare Enbom.

Vem ska köpa av er?

– Först och främst är det väl Systembolaget vi hoppas på men även alla som har ett alkoholtillstånd. Det finns en gigantisk marknad. Tanken är att hålla ett rimligt pris och nå ut till en bred massa, säger Kaare Enbom.

Namnet Gin & Us betyder gin och oss på svenska.

– Namnet och varumärket är en produkt som vi vill ska förknippas med oss, att det är det något som vi brinner för och gör tillsammans, säger Henrik Enbom.

undefined
Enbär brukar gin smaksättas med men det finns fler kryddor att använda sig av.

Vad sker närmast?

–Just nu jobbar vi med att arbeta fram en riktigt bra produkt som vi kan stå för och det ska även sättas upp en marknadsföringsplan, säger Björn Enbom.

Bolaget räknar inte med någon jättevinst de två första åren.

– Första prioriteringen är att få alla grejer på plats. All eventuell vinst och överskott närmaste åren kommer att gå direkt tillbaka till återinvesteringar av verksamheten för att kunna växa och utöka erbjudandet. Givetvis hoppas vi även tjäna pengar så vi kan expandera och få möjlighet att kunna lagerhålla färdiga produkter och kanske anställa 1-2 personer på halvtid, säger Joacim Nilsson.

undefined
Kaare Enbom, tillhör gänget som ville pröva något nytt. " Vi har en destillationsapparat och väntar in en till. Målet är att kunna köra igång med tillverkningen under våren".

När har ni ute första flaskan till försäljning?

– Får vi gissa? Strax före midsommar hoppas vi. Då ska vi ha en färdig produkt, säger Joacim Nilsson.

Så här tillverkas gin

Vid tillverkningen används vetesprit som köps i Sverige eller utomlands. Spriten blandas ut i destillatorn till en viss procent med kallkällvatten. Det är ingen jäsningsprocess som vanlig sprit när man gör gin men smaksättningen är svårare. Det finns olika sätt. Antingen får kryddorna ligga i och dra först i vetespriten eller så kokar man ginet med kryddorna som sedan får stå några dagar. Vilken metod som man väljer är inte bestämt, utan tanken är att pröva sig fram för att få bästa smaken. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!