Genomfartsled upprör boende

Bodensarna använder Erikslundsgatan som en stor genomfartsled. Det passerar 2 400 bilar, tio gånger mer än normalt i ett bostadsområde.- Det är som att ha E 4:an utanför huset, protesterar grannarna Arne Karolin och Patrik Fant.

Patrik Fant, villaägare på gammelängsgatan vill gärna se en ny trafikmätning av hans gata.

Patrik Fant, villaägare på gammelängsgatan vill gärna se en ny trafikmätning av hans gata.

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-06-19 06:00
De har skrivit brev till tekniska förvaltningen angående trafiksituationen efter Gammelängsgatan på Erikslundsområdet. Större delen av Erikslund- och Fagernäsområdet planerades och byggdes mellan 1930 och 1950, då det var ovanligt att man hade bil.
Bullerled
Trafikregleringen i bostadsområdena hade inte heller dagens hårdare krav med en viss längd på bostadsgator, uppsamlings- och huvudgator. För att minska genomfartstrafiken i bostadsområdena föreslogs bygget av Bullerleden som en uppsamlingsgata till de nya bostadsområdena på Fagernäs och Erikslunds vårdcentral.
Allégatan och Gammelängsgatan stängdes av för biltrafik att förhindra genomfart till de nya bostadsområdena och en bussluss infördes.Men gatuavstängningarna stötte på stort motstånd och busslussen vandaliserades flera gånger.
Kommunen tvingades göra en ny detaljplan som innebar att gatorna öppnades igen och man tog bort busslussen. Hastigheten sänktes också till 30 kilometer i timmen och det sattes dit ett farthinder.
Arne Karolin och andra villaägare överklagade detaljplanen till länsstyrelsen 1993, men förlorade:
"Orimlig siffra"
- Vi ville ha kvar busslussen och att kommunen skulle fortsätta bygga klar Bullerleden till Svartbyleden enligt den fastställda stadsplanen från 1974.
- Om utbyggnaden hade fullföljts som vi blev lovade när vi bosatte oss i området så hade vi inte haft den här trafiksituationen i dag, säger Åke Karolin.
Trafiken mättes av kommunen under 1990-talet och 2 400 fordon passerade. Mest troligt har siffran ökat ännu mer i dag.
- Vi anser att det är en helt orimlig siffra med det tiodubbla jämfört med en normaltrafik som är cirka 250 fordon. Det ska inte vara så att jag eller andra måste flytta på grund av trafiken när man bor i ett villaområde, säger Arne Karolin.
Dammigt och bullrigt
Han och grannen Patrik Fant och hans fyraåriga son tittar på den ständiga strömmen av förbipasserade bilar. Fant flyttade till Gammelängsgatan för att familjen och deras fyra barn behövde ett större hus. Trafikproblemet fick han på köpet.
- Höga farter och trafikmängden gör det faktiskt svårt att komma in och ut från fastigheternas tomter. Det blir också väldigt dammigt, bullrigt och för med sig mycket avgaser på grund av att det är så många bilar som använder gatan som en genomfartsled från andra bostadsområden, säger Fant.
När NSD är där passerar minst femtontalet bilar på en kvart, både lättare och tyngre trafik.
- Det bästa vore om kommunen kunde göra en ny mätning för att se hur mycket fordon som kör här dagligen och åtgärda problemet. Något måste hända snart, säger villaägarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om