"Generellt finns ingen smittspridning"

Migrationsverket i Boden känns inte vid bilden att det finns en enorm smittspridning av covid-19 på Prästholmens asylboende."Förekommer det ett utbrott borde vi fått kännedom om saken", säger Camilla Svanberg, enhetschef på mottagningsenheten.

Camilla Svanberg, chef på mottagningsenheten.

Camilla Svanberg, chef på mottagningsenheten.

Foto: Migrationsverket

Boden2021-03-18 05:00

De drygt 200 asylsökande bor i tre hus i både ettor, tvåor, treor och även större lägenheter.

– I en etta kan det bo två personer och i en tvåa fyra personer vilket innebär två i varje rum. Sex personer som bor tillsammans har minst en trea eller en större lägenhet. Vi försöker hålla beläggningen så låg som möjligt och glesa ut så vi inte har för många boende i varje lägenhet, säger Camilla Svanberg.

Några som bor på Prästholmen kom hit som ensamkommande barn.

– Det handlar absolut inte om majoriteten. Några kan ha varit ensamkommande och de är alltid asylsökande, även som underårig. Dock flyttar man in i Migrationsverkets boende när man fyller 18 år, innan är man i kommunens regi. I gruppen finns några som studerar eller jobbar men även asylsökande som inte har någon sysselsättning.

Kritiken här gällde smittspridningen av covid-19 och att många asylsökande inte känner till de rutiner som gäller vid testning. Migrationsverket ska också känna till problemet.

– Vi har fått till oss den uppgiften men anser inte att den stämmer. Om personer varit och testat sig positivt måste de upplysa oss om det.  Vi kan inte uttala oss om en enskild individ men generellt finns ingen smittspridning på våra boenden. Vi har haft något enskilt fall som vi lyckats stävja genom karantän.  

En annan synpunkt är att covidsmittan kan nå asylsökandes arbetsplatser.

– Finns misstanke att någon är smittad i min familj så får inte jag heller gå till jobbet. Då gäller isolering tills man får ett provsvar. Det finns inga särskilda instruktioner eller rekommendationer för att du är asylsökande utan det gäller ju alla som vistas i Sverige.

Svanberg tycker att Migrationsverket har en bra dialog med de asylsökandena.

– Personalen är nog därute varje dag för vi måste se till att asylboendena fungerar, men vi går inte och knackar på för vi har en pandemi.  Om vi ska prata med boende så behöver de komma ut på gården så vi kan hålla avstånd. Behöver vi gå in i någon lägenhet så ser vi till att ha skyddsutrustning på oss. 

Om de är sjuka kanske de ligger kvar i lägenheterna?

–Det skulle upptäckas om ingen kom ut.  Sedan är man jätteduktiga på att ta hand om varandra. Är det en kompis som mår dåligt i en lägenhet så larmar man oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!