Gaslarm avblåst för förskolebarnen

Nu är resultatet av gasmätningen klar för förskolorna på Prästholmen. "Mätningen visar att avfallsdeponins gaser inte påverkar barnens inomhusluft. Det känns bra, säger Cecilia Kvibacke, Bodens kommun.

Rörvikens förskola uppvisar bra värden efter den provtagning som genomförts.

Rörvikens förskola uppvisar bra värden efter den provtagning som genomförts.

Foto: Lena Leffler

Boden2021-03-29 20:32

Det är IVL Svenska Miljöinstitutet AB som på uppdrag av Bodens kommuns samhällsbyggnadsförvaltning genomfört mätning av inomhusluften i de två förskolorna som ligger i stadsdelen som kallas Prästholmen eller Rörviksstaden. Inom området fanns tidigare en avfallsdeponi och föroreningar har tidigare påträffats i mark och grundvatten som kommer från den tidigare deponin.

Flera av dessa föroreningar kan avge gas som kan tränga igenom mark och byggnadsmaterial och därmed påverka människor som vistas på platsen.  Prästholmen har tidigare utpekats som ett exploateringsområde för bostäder, men det har också funnits planer att bygga en större ny förskola på området. Enligt rapporten förekommer det ofta kvicksilver i fastigheter och halterna på förskolorna är förhållandevis låga jämfört med tidigare inomhusmätningar som IVLs personal gjort i bostäder och på kontor.

– Slutsatsen av mätningarna på förskolorna är att deponin i dagsläget inte bidrar till några förhöjda halter av kvicksilver. Man kunde inte heller påvisa någon annan betydande påverkan från förorenad mark, säger Cecilia Kvibacke.

Roger Jäderström, driftchef på fastighetskontoret, har även informerat förskolechefen Maria Uneby/Wikström att det inte funnits några avvikelser. 

– Chefen avsåg att informera sin förskolepersonal vid nästa arbetsplatsträff, säger Kvibacke.

Cecilia Kvibacke, Bodens kommun, har en analysrapport över fler ämnen än kvicksilver.
Cecilia Kvibacke, Bodens kommun, har en analysrapport över fler ämnen än kvicksilver.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!