Gårdsbutik för hemmabryggare till Sandträsk – kika in i lokalen

Det stora garaget lockade och nu planeras för både gårdsbutik och lager i det unika huset på Sandträsk 119.
– Vi har fem ton med malt som ska flyttas, berättar Kim Granström, som har rötterna i krokarna och driver en webbshop för hemmabryggare som utökar.

Invändigt har byggnaden en unik design med flera inslag av trä.

Invändigt har byggnaden en unik design med flera inslag av trä.

Foto: Diakrit

Boden2024-10-14 00:01
undefined
"Det är mycket kvar att göra på utsidan, men jag tycker det är otroligt fint", säger Kim Granström.

Kim Granström är marknad- och produktansvarig på dryckesleverantören HBnorr som främst säljer utrustning för hemmabryggare via nätet. Han har rötter i Forsnäs och södra Harads, så att flytten går till just Sandträsk var ingen slump. 

– Vi hittade ett helt fantastiskt hus i Sandträsk, med en stor lokal till som tidigare agerat som stort garage.

Företaget har vuxit ur den nuvarande lagerlokalen i Örnsköldsvik så stället passade perfekt. Kim och han sambo Maria Abrahamsson som också är företagets vd kommer själva flytta upp till Boden huset som de kommer dela med verksamheten. Huset har en väldigt unik design tack vare att den tidigare ägaren hade som målbild att bygga sitt drömhus.

– Han byggde sitt drömhus, men sen så kom livet i vägen och han kunde därför inte slutföra det.

– Jag tycker det är helt fantastiskt det där huset, säljaren har gjort ett fantastiskt bra jobb med det. Men det är mycket kvar att göra på utsidan, säger Kim Granström.

undefined
Kim Granström har många produkter som ska flyttas upp till Sandträsk "Vi har fem ton med malt som ska flyttas", säger han.

Han ser det som en fördel att ha verksamhet på många håll i landet och planerar även för butiker även i Stockholm och Örebro framöver.

–Vi måste inte bo i Stockholm för att driva en webbshop, man kan visa att det går att utveckla bygden. Det finns snarare fördelar med att kunna vara ute på landet och sköta en verksamheten därifrån. Såklart ekonomiska fördelar, men sen också ur en livskvalitetssynpunkt.

Kim hoppas även kunna hålla kurser för hemmabryggare i lokalerna framöver. Beroende på hur tillståndet faller ut kan det även bli tal om gårdsförsäljning av eget öl och vin, men det är ännu inte klart hur det blir när den nya lagen om gårdförsäljning träder i kraft.

undefined
I januari förväntas gårdsbutiken vara klar i Sandträsk.

Med en boarea på 180  m² och en tomtstorlek på 2 111 m² kommer det finnas utrymme för både lager och en gårdsbutik som de planerar öppna i januari.

– I och med att det är ganska lite pengar per produkt så blir volymerna stora, vi har exempelvis fem ton med malt som ska flyttas.

Framöver kan det bli aktuellt med nyanställningar i Sandträsk.

– Om vi fortsätter tillväxten i den takt som är nu så kommer vi behöva anställa 4-5 personer inom 2-3 år med placering i Sandträsk, berättar Kim Granström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!