Gäng rök ihop

- Det var som en uppgörelse. Jag förstår om folk var rädda.Jörgen Lindmark, 16, blev vittne till måndagskvällens stora gängbråk på Prästholmen i Boden.

Foto:

BODEN2009-05-06 06:00
Polisen larmades vid 21.30-tiden sedan ett bråk med 15-talet personer inblandade brutit ut. Jörgen Lindmark, som bor i närheten, berättar vad som hände:
- Det var fyra personer som stod på gräsplanen på högra sidan av huset. Två personer började slåss och de två andra plockade upp träpinnar, sprang till platsen och började slåss även de.
- Efter en stund kom tio-tolv män ut och de var försedda med knivar, järnrör och träpåkar. Sedan kom polisen i två civila bilar och två polisbilar och därefter en piketbuss.
Polisen lyckades få stopp på bråket och grep två män, 27 respektive 30 år. Båda anhölls under natten och är fortfarande frihetsberövade.
Den ene är misstänkt för misshandel, försök till grov misshandel och olaga hot. Den andre är misstänkt för misshandel och medhjälp till grov misshandel.
Samma gäng
- Närmast ska de förhöras och om några dagar tar jag ställning till om de ska häktas eller inte. De får sitta kvar eftersom vi bedömer att det finns risk för att de kan försvåra utredningen om de släpps fria, säger Thomas Ennefors, jouråklagare.
Det bor ett stort antal asylsökande på Prästholmen och det har ofta varit oroligheter i området. Vanligtvis handlar det om att gäng från olika nationaliteter och kulturer kommer i konflikt med varandra. Enligt de första uppgifterna skulle det röra sig om samma gäng, som tidigare varit i bråk.
Medling
Men polisen skriver i ett pressmeddelande att innan förundersökningen är klar går det inte att bekräfta att det är samma personer som var inblandande.
- De två som sitter anhållna är inte dömda för något tidigare. Däremot skedde bråket i anslutning till det hus som tidigare förekommit i utredningar, säger Thomas Ennefors.
Vid ett tillfälle tidigare har ansvariga gått in och medlat, men för att inte störa förundersökningen kommer ingen medling att ske i nuläget. Det kan dock, skriver man, inte uteslutas att medling och andra åtgärder kommer att vidtas i ett senare skede.
- Jag tycker det är oroligheter varje vecka. Man måste sära på folk från olika kulturer, säger Jörgen Lindmark.
Inte förvånad
NSD har också pratat med en boende i det aktuella huset. En man, som kommer från ett afrikanskt land och har varit i Sverige i elva månader, såg berättar att det var ett mindre slagsmål redan vid 17-tiden.
- Området är oroligt. Därför är jag inte förvånad att det blir slagsmål. Men jag är inte rädd, säger han.
Kommunalrådet Olle Lindström fick höra nyheten om gängbråket på radion och säger att bråken känns besvärande.
Vad kan kommunen göra?
- Vi kan inte göra så mycket. Det är en polisiär uppgift. Nu handlar det tydligen också om samma gäng som tidigare. Men vi har ständiga kontakter med polisen.
Lindström säger också att bodensarna reagerat och hör av sig till honom.
- Senast i dag fick jag ett samtal och många säger: skicka hem dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om