Gå och titta på stadens rika konst

Boden är en stad rik på konst. Nu har kommunen tagit fram ett häfte med en promenadrunda för att uppmärksamma stadens offentliga konst. "De nio verken kommer till nästa sommar att utökas med fler, säger museichefen Ulf Renlund.

Släktens tårar. En fontän som försvann och sedan kom tillbaka in i stadsbilden 2015.

Släktens tårar. En fontän som försvann och sedan kom tillbaka in i stadsbilden 2015.

Foto: Lena Leffler

BODEN2017-07-22 17:21

Konstrundan består av en liten broschyr som innehåller karta samt information om nio konstverk.

– Vi satt i vår grupp för offentlig konst och tyckte vi kunde uppmärksamma det som finns på ett bättre sätt. Då kom idén fram med en konstrunda, säger museichefen Ulf Renlund.

Många känner igen konstverken men fler har svårare att komma ihåg vem som gjort dem. Flera av konstverken har funnits i Bodens stadsbild sedan 1960-talet på samma ställe, som Mor och barn som finns i stadshusparken medan andra är lite nyare. Det sista konstverket Kusiner/Cousins placerades ut under våren i stadsparken. De orange figurernas mjuka former inbjuder till beröring. Något liknade dessa vid en ostbågeliknade form vid installationen. Under årets mörka tid är figurerna belysta inifrån.

– Tanken med häftet som följer med under promenaden är att belysa och upplysa om Bodens historia och konsthistoria.

– Givetvis finnas det alltid synpunkter om inte ett speciellt konstverk eller målning finns representerad i denna omgång. Häftet kommer dock att utökas år från år för att vi till slut ska kunna ge en så bred och djup bild av Bodens konst som möjligt, säger Renlund.

Kloten eller bollarna som konstnären Åke Lagerborg skapat och som museichefen blir fotograferad bredvid i Björknäsparken ska föra tankarna till sport och lek men också djupare funderingar runt universums gåta.

– Det är ett konstverk som många kanske inte känner till och står lite undanskymt vid danslogen. De andra konstverken står ju mer i centrum, men varje konstverk är ju tänkt ska fylla sin utvalda plats. Vi har också väldigt mycket kommunal konst som hänger i våra offentliga lokaler som också är värda att titta på, säger Ulf Renlund.

Första stoppet är vid skulpturen ”Gestalt i norr” i nya Eivind Johnsonparken. Verket uppfördes år 2000 av konstnären Berto Marklund inför 100-årsminnet av författaren och nobelpristagaren Eyvind Johnsons födelse. Verket är gjort i metall och står som ett solur i en cirkel av sten. Från lördag 22 juli kommer Konstrundan att finnas tillgänglig på bland annat Bodens turistbyrå samt stadshus.

Läs i faktarutan vilka de övriga konstverken är och vilken konstnär som gjort dem.

Här är konstnärerna och deras verk.

1."Gestalt i norr" som föreställer författaren och nobelpristagaren Eyvind Johnson. Konstverket i metall är gjort av Berto Marklund, skulptör och tecknare som föddes i Malmberget.

2. ”Kusiner/Cousins”. Konstnären Monika Gora tillverkade verket 2017.

3. ”Släktens tårar”. Fontänen skänktes till Boden 1928 av fabrikör K A Edman. Fram till 1964 stod den vid Pumptorget tills lejonet, fontänens topp, stals.

Den återfanns långt senare och är sedan 2015 åter i drift på denna plats.

4. ”Mor & Barn”. År 1966 gjorde konstnären Asmund Arle detta bronsverk bestående av två mänskliga gestalter och en docka.

5. ”Kung Sune hälsar folket”. Brita Weglin heter konstnären och verket finns i Enter galleria.

6. ”Mosaikträd”. Det är Stig Carlsson som har gjort denna mosaik 1960.

7. Muralmålning. Idé och skissförlaga Pia Jansson. Målningen utförd av en grupp ungdomar på 1980-talet efter gammalt fotografi från Lillån, Boden.

8. ”Festen kan börja”. Skulpturen är gjord av konstnären Åke Lagerborg. Kloten eller bollarna för tankarna till sport och lek men också djupare funderingar runt universums gåta.

9. Minnestenen Sven Utterström. Känd OS-guldvinnare i Lake Placid 1932 i skidåkning från Boden. Konstnären Susanne Holmberg gjorde minnesmärket år 2002.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!