– Han får i stället betala för att kunna vara där, säger Lars Karlsson, Olles gode man sedan 27 år tillbaka.
Olle Nordberg bor i egen lägenhet. Förändringarna som för honom har inneburit en försämring inleddes den dag han fyllde 65 år.
– Han har haft hemtjänst hela tiden, men i och med att han blev 65 så flyttas han över till äldreomsorgen och beviljades därmed mindre tid, säger Lars Karlsson, som tar tvätten som exempel.
Från att ha fått tvättat en gång i veckan så blev det tvätt var tredje vecka. Eftersom Olle jobbar på Bodens ridklubb, BRK, behöver han ha tvättat oftare. Nu , efter två år, ska han få tvättat en gång i veckan.
Neddragningen av tiden har även fått andra konsekvenser. Olle Nordberg blir allt oftare sittande hemma ensam, framför allt när han är ledig.
Hur upplever du det?
– Man har vant sig vid det. Nog går det bra, säger Olle, som dock tycker om att fara ut och göra saker.
Han har beviljats ledsagning några timmar i veckan. Då hälsar han på sina vänner och kusiner och så tycker han om att fiska.
– Jag åker på alla uppdrag jag får.
För att det inte ska bli så ensamt för Olle, att han blir isolerade i sin lägenhet, skulle Lars Karlsson vilja att han får en satellitlägenhet inom omsorgen. Gärna som är knuten till Lillåkra gruppbostad där Olle tidigare bott och har sina vänner. Dit åker han också ofta på långhelger, såsom jul.
– Men kommunen gjorde bedömningen att det inte gick. Det tycker jag är konstigt, säger Lars Karlsson.
I samband med förändringen relaterade till Olle Nordbergs ålder började även Lars att prata med honom hur de skulle tackla det här med pension. Olle vill fortsätta att jobba. Han trivs på ridklubben och de som är där trivs med honom, båda fyrbenta och tvåbenta. Han tar ut hästarna, borstar dem, mockar och fyller på påsar med hö. Han flyttade med klubben när den flyttade från S 3-området till Torpgärdan 1972.
– Olle gör allt här på klubben. Han har full koll och tillhör inventarierna. Det händer inte ofta, men nån gång har han inte kommit hit och då blir det tomt och alla frågar efter honom. Han är väldigt omtyckt och alla här vill honom väl, säger Pia Kallin, gruppledare.
Vissa av hästägarna vill att endast Olle ska ta ut hästarna till hagen. Han har också sina egna favorithästar. Under ryttarspelen på sommaren delar Olle Nordberg ut "Olles vandringspokal" till en av de deltagande ryttarna. Och när han hade jobbat på klubben i 40 år fixade ungdomssektionen bilder och texter med citat av Olle, som sitter inramade på väggen. När han fyllt jämnt har de också firat på BRK.
På grund av att Olle Nordberg fyllde 67 år så skulle han inte få fortsätta jobbet på ridklubben. Från det att det är barmark till halkan kommer så cyklar han dit själv. Under vintern har han fått skjuts via kommunens försorg.
– Det har fungerat hur bra som helst. Men nu har kommunen börjat ifrågasätta det här. Hans handläggare motiverade beslutet med att det finns en prejudicerande dom i Högsta förvaltningsdomstolen att det ska vara så. Nu har man sagt att han kan få handledning på klubben två-tre gånger i veckan, men ingen transport. Den måste han ordna med själv, förklarar Lars Karlsson.
Den dagersättning han fått för att arbeta och som uppgår till cirka 600 kronor i månaden tar kommunen också av honom.
Pia Kallin påpekar att Olle Nordberg jobbar hårt och säger att han tycker om det.
– Ofta är det vi som får bromsa honom och säga att vi måste vila.
Lars Karlsson säger att om han ska vara ärlig så skulle det bli Olles undergång att inte få fortsatta jobbet på Bodens ridklubb.
– Jag tycker att systemet är fyrkantigt, som inte tar hänsyn till de sociala faktorerna. Man ser inte till individen och hur mycket en sådan här förändringar påverkar Olle när han bara blir sittande hemma.
Han tycker det är fel att regelverket är så hårt att det inte går att göra undantag när det så tydligt skulle främja den enskildes väl och ve.
– Det är precis som man struntar i att tänka på den enskilde personen, som befinner sig inne i systemet.
– Vi önskar att han ska vara kvar hos oss. Det här är hans livsuppdrag. Hästarna är hans bästa vänner, säger Pia Kallin.
Personalen försöker göra det möjligt för Olle att fortsätta komma till klubben och skjutsar honom när så krävs.
Olle, vad säger du om att inte får vara på ridklubben som tidigare?
– Då skulle det vara långtråkigt.