Hans farfar Verner Nilsson startade åkeriet 1934 i Övre Bredåker. I början hade åkeriet bara en lastbil. Den användes bland annat för att köra ut hö åt samerna samt styckegodstransporter.
– Åkeriet var med när man byggde försvarslinjen i Boden och körde ut stridsvagnshinder och stora stenar. Även när kraftverken i Boden kom till så behövdes det transporteras en del tyngre grejer. Lite kuriosa är också att vårt åkeri körde ut de första coca-colaflaskorna som kom till Norrbotten, säger Anders Nilsson.
Sedan 70-talet har åkeriet enbart haft maskintrailers och verksamheten har rullat på. Anders son Peter jobbar också i företaget som är inne på den fjärde generationen.
– De som behöver hjälp kontaktar oss. Vi är anslutna till BDX som vi har ett leverantörsavtal med. BDX är duktiga på att hjälpa till och skaffa körningar men även ordna dispenser som oftast behövs vid tunga transporter. Senaste året har åkeriet ökat omsättningen med nästan det dubbla. Så det går bättre och bättre.
Åkeriet har i dag fem anställda, med ägaren inräknad. Det finns tre maskintrailer, det vill säga specialbyggda släp som man kan lasta tungt gods på och en grustrailer. Lastbilsekipagen får lasta 75 ton. Ett fullastat ekipage kan då komma upp i hela 110 ton med fordonets vikt under en transport.
Anders Nilsson har i dag ägnat snart 40 år inom åkeribranschen, men gillar sitt omväxlande arbete även om det blir många mil på vägarna.
– Ingen dag är den andra lik för vi får väldigt olika uppdrag, säger han.
Åkeriet har bland annat flyttat allt från helikopter till tåglok, men även kört husmoduler ner till Mälardalen och valsar från pappersbruket Obbola till Helsingfors.I maj transporterade åkeriet en kvarndel från Haraholmen i Piteå som vägde 62 ton och var 7,2 meter bred upp till kulsinterverket på LKAB i Kiruna. Just nu pågår också ett bygge på kraftstationen i Letsi ovanför Voullerim.
– Därifrån har åkeriet även kört statordelar. Varje ytterdel väger 60 ton så man kör ett lass i taget, säger Anders Nilsson.
Kör man stora grejer så är det inte bara att ge sig ut på vägarna utan det behövs en i förväg utstakad färdplan.
– Vägen måste också ha en viss bärighet och viadukter tar man sig inte alltid igenom. Vid behov har vi förvarningsbilar som kör före och varnar för bred last och ibland stängs också broar av så vi kan passera.
Åkeriet transporterar även mycket skogsmaskiner från skogsbolagens avverkningsplatser, krossanläggningar från täkter och grävmaskiner som ska vidare till nya vägarbetsplatser.
Att jobba med maskintrailer innebär mycket flexibla arbetstider. När NSD hälsade på satt Anders Nilsson och väntade på besked om just flytt. Klockan var då kring 15.
– Vi ska flytta ett asfaltverk från Muorjevaara ovanför Gällivare där jobbet är klart och verket ska vidare till Lovikka. Antingen ska vi vara där sju i morgon bitti eller på dagen. Om det blir tidigt så måste vi åka upp och lägga oss där ikväll. Annars förbrukar vi så mycket körtid från morgondagens jobb, säger Nilsson.
Anders Nilsson är i dag 63 år och frågan är hur länge han själv kör.
– Jag har inte bestämt mig än. Om sonen Peter bestämmer sig för att ta över företaget blir han den fjärde generationen att driva åkeriet.