Fyra får stals från hage i Hundsjö

Ulla Berglund i byn Hundsjö utanför Boden har blivit av med fyra får spårlöst under loppet av en vecka.- Det känns obehagligt att inte veta vad som hänt. Fåren är inte rädda för folk och blir ett lätt byte, säger hon.

Ulla Berglund älskar sina får och pratar och kramar om dem varje dag. "Fåren är tamma vilket gör att de inte är rädda för folk. Det gör dem till ett lätt byte". FOTO: Lena Leffler

Ulla Berglund älskar sina får och pratar och kramar om dem varje dag. "Fåren är tamma vilket gör att de inte är rädda för folk. Det gör dem till ett lätt byte". FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-08-20 06:00
Ulla Berglund gjorde en polisanmälan i tisdags om det förbryllande fårförsvinnandet.
- Det började först med att en tacka försvann från en hage uppe vid boningshuset. Sedan i lördags upptäckte jag att det saknades tre baggar eftersom jag räknar in djuren varje dag.
"Det känns obehagligt"
- Vi letade efter dem i de närliggande omgivningarna, men det fanns inga spår.
- Om det är en björn som varit framme borde det varit åverkan på staketet, men det var helt. Det fanns heller inte spår av något kadaver i närheten. Däremot har någon knutit upp stängslet längst bort mot järnvägen.
- Usch, det känns hemskt obehagligt att inte veta vad som hänt djuren, eller om de har plågats. Jag har aldrig varit med om något liknade säger Ulla Berglund, som ägnat sig åt fåruppfödning i ett år.
Hon har 22 tackor hemma på gården, men baggarna finns i en hage en kilometer bort. Hon tar med sig NSD längs efter byavägen till ett litet skjul där de återstående tio baggarna ligger och slumrar. Skjulet ligger alldeles bredvid vägen och det omgärdade elstängslet.
Vana vid folk
- Det är extra stark ström i stängslet, varnar Ulla, när hon vigt hoppar över staketet för att ropa på djuren.
De kommer bräkande från alla håll för att hälsa på sin ägare. Ulla Berglund kliar och klappar kärleksfullt om sina tama baggar.
- Fåren är som mina barn och jag besöker och matar dem flera gånger per dag. De är vana vid folk och inte speciellt skygga vilket gör att de inte springer undan om det kommer någon som de inte känner.
- Så vem som helst kan locka dem till staketet med en brödbit och sedan ta dem i nacken och lyfta över dem. Speciellt de unga baggarna för gammelbaggarna stångas så dem törs ingen närma sig utom jag. För att få med sig alla försvunna djur måste det ha behövts minst en skåpbil, säger Ulla Berglund.
Lugn sommar
Fåren värderas enligt henne till runt 2 000 kronor styck. Efter fårstölden som engagerat hela byn så är de boende speciellt uppmärksamma på alla obekanta fordon som rör sig i området.
- Hela sommaren har det varit lugnt fram tills nu. När höstmörkret kommer så börjar det hända obehagliga saker. Då får alla vara på sin vakt, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om