Fyra år efter raset

Fyra år efter raseti Borsnäsudden håller nu Vägverket på att bygga en väg till sommarstugorna vid Lule älv.- En god dialog med stugägarna och att de blir nöjda är högsta prioritet, säger Peder Marklund, BDX, arbetsledare på plats.

Dagen efter raset i september 2004. FOTO: Lena Tegström

Dagen efter raset i september 2004. FOTO: Lena Tegström

Foto: Lena Tegström

BODEN2008-09-24 06:00
En natt i slutet av september 2004 hördes ett dån. Vägen till sommarstugeområdet vid Lule älvs strandkant i Borsnäsudden hade rasat.
Tog strid
Samfällighetsföreningen hade redan före raset kontaktat länsstyrelsen, eftersom medlemmarna var oroliga just för ras. Föreningen tog strid mot Vägverket och har hela tiden hävdat att trumman under den raserade vägen lades dit i samband med bygget av väg 97 för att avvattna riksvägen. Därför, menade medlemmarna, att Vägverket också skulle stå för åtgärderna på rasplatsen. De har varit angelägna att få till stånd en lösning, eftersom det har rasat mer för varje år.
Från Vägverkets sida hävdade man i alla instanser att föreningen hade fel och verket ville inte ta ansvar för att vidta åtgärder efter vägraset. Till slut fastställde dock Miljööverdomstolen att Vägverket har ansvaret för att väg 97 avvattnas och att vattenströmmarna, som avleds från vägen, inte orsakar skada i omgivningen.
Domstolen ansåg att vattenflödena i diket som anslöt till den raserade trumman i huvudsak kommer från dikena vid väg 97. Därför ansvarar Vägverket för de uppkomna skadorna på trumman och vägbanken. Vägverket dömdes att avhjälpa skadan och se till att inga nya skador uppstår.
Det arbetet inleddes förra veckan. Peder Marklund berättar att de efter utsättning började med att gräva bort de raserade massorna i ravinen. Omkring 1 700 kubikmeter fraktades bort.
- Vi har breddat slänten så att vi har fått en bra lutning.
De bygger en väg ned till sommarstugorna och på ena sidan blir det ett cirka en meter djupt dike, som leder vattnen ut i älven. Både dike och slänt kommer att få erosionsskydd. Två trummor anläggs; en under vägen ovanför ravinen och en under vägen som går till en av sommarstugorna.
- Det blir bra jämfört med hur det såg ut. Det tar två-tre veckor att bli klart, säger Marklund.
Nöjda
Jan-Olov Lundberg, ordförande i samfällighetsföreningen, tycker att det är jättebra att det hände någonting.
- Det är vi nöjda med och vi är även nöjda med lösningen. Det tog lite tid, men vi hoppas att det blir bra till slut. Vi har ju inte sett det färdigt, men på papperet ser det bra ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om