Frukost för tio miljoner kronor?
Socialdemokraterna i Boden vill stegvis införa frukost på fritids och dagis. Alliansen i barn- och utbildningsnämnden säger nej, dels utifrån föräldraansvaret, dels för att det skulle kosta nästan tio miljoner kronor.
Förvaltningen vakanshåller även en tjänst inom elevhälsan på grund av elevminskningen.
Lärarlyftet fortsätter. Det ger lärare möjligheter till fortbildning bland annat i specialpedagogik. 28 lärare har ansökt, tre har sedan avböjt och 20 har erbjudits att delta i Lärarlyftet. Övriga fem som sökt har dock sådan specialkompetens att det inte gått att hitta vikarier till dem och därför får de inte gå fortbildningen nu.
Friskolan Mimer i Vittjärvs har ansökt om att få ha kvar eleverna även i årskurs sex. Nämnden tillstyrkte yttrandet till Skolverket. Kommunen säger inte nej, men påpekar att man inte kan hålla halvtomma klasser i stan i avvaktan på att eleverna från Vittjärv börjar sjuan. Därför kommer de att splittras när de kommer till högstadiet.
Gymnasiefriskola
Ett annat yttrande låg på nämnden bord. ThorenGruppen AB har ansökt om att starta en fristående gymnasieskola i Boden. Socialdemokraterna vill avstyrka ansökan helt. Alliansen välkomnar dock vissa program, speciellt naturbruksprogrammet.
- Det lokala näringslivet efterfrågar också en profilskola mot turism. Så det skulle vi välkomna, säger Rigmor Åström, ordförande, m.
Socialdemokraterna reserverade sig.
Nämnden var inte heller överens om medborgarförslaget att servera frukost före skolan på fritids och i förskolan. Socialdemokraterna vill införa frukost stegvis.
- Det skulle kosta 9,955 miljoner kronor. Dessutom väger föräldraansvaret tungt. Om frukosten serveras i skolan kanske man inte grundlägger goda frukostvanor i hemmet. Frukosten är det viktigaste målet på dagen, även när man är vuxen, säger Rigmor Åström.
Socialdemokraterna reserverade sig.
Musikskolepeng
Nämnden beslutade vidare att de fristående skolorna får en musikskolepeng. De kan anställa en egen musiklärare eller köpa tid av de lärare, som arbetar deltid på kommunala musikskolan. De kan även använda pengarna till en annan profilering, såsom teater eller bild. Däremot får inte friskoleeleverna gå i kommunala musikskolan.
- Vi ser det som en kommunal profilering och vi har kö, säger Rigmor Åström.
Kd opponerade sig och menar att den kommunala musikskolan är en en frivillig verksamhet som alla kommunens skolbarn ska kunna ta del av.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!