Friskolorna utmanas

Flera skolor i Boden hotas av nedläggning. Skolan ska utreda att göra Sandenskolan till en skola med förskoleklass upp till årskurs nio. Det får konsekvenser för övriga skolor i centrala stan. Förvaltningen ska också utreda en nedläggning av Gärdeskolan.

Sandenskolan görs om till en skola från förskoleklass till nian. Detta enligt samma modell som friskolorna. FOTO: Göran Ström

Sandenskolan görs om till en skola från förskoleklass till nian. Detta enligt samma modell som friskolorna. FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

BODEN2008-10-11 06:00
I somras fick förvaltningen i uppdrag att titta på en ny skolstruktur. På barn- och utbildningsutskottet på fredagen redovisade förvaltningschefen Karina Pettersson Hedman vad hon hittills kommit fram till och politikerna beslutade om fortsatta utredningar (se faktaruta.)
Byggs om
- Vi behöver ha en långsiktig struktur i centrala stan. Vi ser att friskolorna som etablerar sig i stan är skolor med förskoleklass upp till årskurs nio. Vi politiker tycker att vi ska kunna erbjuda motsvarande, säger Rigmor Åström, ordförande i barn- och utbildningsnämnden (m).
Därför utreder man konsekvenserna av att göra om Sandenskolan. En sådan förändring kräver omfattande ombyggnationer både inomhus och utomhus och får konsekvenser för de andra skolorna i centrala stan, Parkskolan, Prästholmsskolan och Korpenskolan.
- Det ingår också att titta på upptagningsområdena, så hela kommunen berörs, säger Åström.
Annex rivs
Tjänstemännen ska även utreda att bara ha en skola på Torpgärdan. Gärdeskolan läggs då ned.
- Det kräver ombyggnad av Torpgärdsskolan och vi får se hur långt pengarna räcker. Jag undrar om eleverna verkligen ryms. Det känns som det kan bli för trångt. Det kanske inte går nu, men om några år. Vi tyckte ändå det var värt att utreda, säger Åström.
Efter Skolverkets kritik att 20 procent av eleverna i nian i Harads skola inte når kunskapsmålen vill politikerna utreda omfattning och konsekvenser av att vissa dagar i veckan skjutsa elever till högstadiet i stan.
- Vi funderade på att skjutsa pedagogerna till Harads i stället, men släppte det eftersom eleverna får ingå i en större grupp i stan, säger Åström, som anser att det inte är acceptabelt att bara 80 procent klarar målen.
Vidare ska man utreda avvecklingen av annexet i Bredåkers skola och annexet i Svartbjörnsbyns skolan.
- I och med att de startade förskola och skola i Svartlå behövs inte annexet i Bredåker och det kommer förbättra skolgårdsmiljön att ta bort det.
Musikprofil
Utskottet vill också utreda en flytt av elevhälsan och musikskolan från stadshuset ut till någon skola. Själv funderar Rigmor Åström på om musikskolan kan flytta till Korpen, då skulle den skolan få en musikprofil.
Socialdemokraterna lämnade ett särskilt yttrande. Eftersom de inte haft tillfälle att studera förslagen kan de vare sig ställa sig bakom dem bakom eller förkasta dem, men de accepterar att förslagen utreds. De vill dock ha en diskussion om elevminskningens konsekvenser på kommunfullmäktigenivå.
Fakta Skolutredningen
Bodens barn- och utbildningsförvaltning har fått i uppdrag att utreda:

¤ Att göra om Sandenskolan till en f-9 skola, vilket innebär att man har förskoleklass och alla årsklasser till och med nio. I uppdraget ingår att göra en konsekvensanalys. Utredningen ska vara klar till december för att politikerna ska kunna fatta beslut i januari 2009.

¤ Förutsättningarna att göra om Torpgärdsskolan till en f-5 skola. I dag har Gärdeskolan förskoleklass samt årskurs ett till två och Torpgärdsskolan årskurs tre till fem. Utredningen ska vara klar i januari 2009 och det ska ingå en konsekvensanalys.

¤ Möjligheten att låta Harads elever gå några dagar i veckan i Boden. Tjänstemännen ska utreda vilken spetskompetens som behövs, vilka ämnen och årskurser som berörs samt antal dagar som eleverna ska skjutas till Boden. Utifrån eleveminskningen ska förvaltningen även utreda om man kan säga upp lokaler i Harads skola.
I uppdraget ingår även att analysera konsekvenserna avseende bägge förändringarna och tjänstemännen ska återrapportera i december. Politikerna ska fatta beslut i januari och avsikten är ett genomföra eventuella förändringar från och med höstterminen. 

¤ Konsekvensen av att ta bort annexet i Bredåkers skola. Hyran uppgår till 214 000 per år och lokalvården kostar 60 000 kronor per år. Resultatet ska återrapporteras i november. 

¤ Konsekvensen av att ta bort annexet i Svartbjörnsbyn. Lokalkostnaden uppgår till 248 000 inklusive lokalvården. Återrapport i december. 

¤ En utflyttning från plan fyra i stadshuset och konsekvenserna av att flytta ut dels musikskolan, dels elevhälsan ut till någon skola.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om