Enligt henne är Bodens kommun en myndighet som ska betrakta sina kommuninnevånare och de som verkar i kommunen på ett objektivt och neutralt sätt.
– Kommunen har en skyldighet att anordna barnomsorg, men det är tråkigt om det tittar på en förskola bara för att den drivs av någon annan som konkurrerande. Det är ett konstigt sätt att se på verksamheten för kommunen ska ju inte gå med vinst och ha det synsättet.
– Kommuner brukar vara ganska måna om att näringslivet ska fungera och att man ger arbetstillfällen åt folk i kommunen för det genererar skattepengar. Det ger också föräldrar möjlighet att utnyttja den valfrihet de faktiskt ska ha enligt lag att välja olika förskolor.
Skälet ändå till att Friskolornas Riksförbund vill lyfta det här fallet på riksnivå från förbundets sida är att det kommit en dom från Högsta Förvaltningsrätten som tar stöd i förarbetena i en lagtext.
– I förarbetena står det hela tiden huvudmannen, oavsett om det är kommunen eller privat förskola utom på ett ställe där det står att det är kommunen som ska besluta om lämpligt antal barn i grupperna. Vi tror att det hela beror på en felskrivning i förarbetet att det istället skulle ha stått huvudmannen där. För att det är huvudmannens uppdrag att organisera sin verksamhet. Felskrivningen gäller precis samma lagtext som gäller för fristående skolor. Skulle du fråga skolverket så skulle de säga att man aldrig har rätt att begränsa antalet elever på en fristående skola.
Kan ni be dem riva upp lagtexten och rätta felskrivningen?
– Vi har lyft frågan där på utbildningsdepartementet och kommer att skicka in en skrivelse direkt efter sommaren och se om de kan hantera det. Det är inte meningen att det ska vara så här.