Friskola stänger i Boden - nu är det bara tre kvar

Kårbackens friskola i Boden som drivs av makarna Liljeholm har stängt sin verksamhet. Just nu håller paret på att plocka ut inventarierna ur den hyrda fastigheten på Norrbottensvägen.

Kårbackens ägare Ronny Liljeholm stängde sin och makan Else-Mays fria förskola i Boden inför höststarten.

Kårbackens ägare Ronny Liljeholm stängde sin och makan Else-Mays fria förskola i Boden inför höststarten.

Foto: Marie Ridderström

BODEN2011-08-31 22:30

Kårbackens friskola hette, vid etableringen och starten i Boden för några år sedan, Tallbo Friskola. Namnbytet skedde efter att friskolan blivit uppsagd från sina hyrda lokaler på Tallboskolan till förmån för Norrskenets friskola. Tanken var först att etablera sig på Ing 3-området, men paret Ronny och Else-May Liljeholm, som drivit friskolan, valde i stället en privatägd fastighet på Norrbottensvägen som en "sista-minuten-lösning" inför terminsstarten 2010.

Fått kritik
Kårbackens friskola har under åren som undervisningen pågått även fått kritik för behörighet bland lärare och undervisningsmateriel. Att friskolan nu läggs ned beror på att elevunderlaget minskat och att nuvarande skollokal inte håller måttet.

- Vi har under ett års tid försökt hitta en annan lokal och även varit i kontakt med kommunen utan resultat. Framför allt har vi velat hyra Parkskolan efter den lades ned, men även andra kommunala skolor.

- Lokalens läge och bristerna i kombination med att vi tappat elever under våren har gjort att vi väljer nedläggning. Friskolan bygger ju sin ekonomi på elevintäkterna så det fanns ingen annan lösning än stängning, säger Ronny Liljeholm.

Startar inte om
Tillståndet för att driva friskola för makarna Liljeholm gällde bara i Bodens kommun.

-  Så vi ska inte starta någon ny friskola. Jag vet inte vad jag ska göra men det blir alltid något. Jag har inte så många år kvar till pensionen. Just nu har vi fullt upp med att avveckla nuvarande verksamhet, säger Ronny Liljeholm.

Under ett bun-sammanträde i oktober förra året lämnades senast färska statistik på hur många Bodenelever som i dag har börjat på friskolor. Då handlade det om 530 elever eller 18,1 procent av elevunderlaget. Merparten av eleverna hade gått till Norrskenet.

Övriga aktiva friskolor i dag är Mimers Brunn i Vittjärv och Fria Emilia. I Skogså finns i dag en fri förskola och det ligger även inlämnat en ansökan hos Skolverket om att även få starta en vanlig friskola upp till sjätte klass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om