Från slarvig sortering till vinnande återvinning

Slarvet med avfallssorteringen gjorde att Bodens kommun och fastighetsägarna satte sig ned för att gemensamt lösa problemet. Nu förbättras servicen och kommunen utökar sorteringen med elavfall i flerbostadshus.

Ett steg närmare en höjning av landstingsskatten. Landstingsrådet Kent Ögren (s) och hans partikamrater i landstingsfullmäktige har fått klartecken från partidistriktet och dess ordförande Kristina Zakrisson att genomföra en skattehöjning om det anses nödvändigt.                                                    FOTO: Bengt-Åke Persson

Ett steg närmare en höjning av landstingsskatten. Landstingsrådet Kent Ögren (s) och hans partikamrater i landstingsfullmäktige har fått klartecken från partidistriktet och dess ordförande Kristina Zakrisson att genomföra en skattehöjning om det anses nödvändigt. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

BODEN2008-10-11 06:00
I återvinningsrummet på Garnisonsgatan 9 blommar vallmon på väggarna. Det är rent och snyggt och på golvet ligger en plastmatta. Alla kärlen är tydligt uppmärkta och vägleder hyresgästerna att slänga rätt.
- Ingela Bäckman är ett föredöme. Det är A och O med ett välstädat återvinningsrum. Då fungerar sorteringen bättre, säger Stefan Wuolo, chef för tekniska kontoret.
Ingela Bäckman, Bäckman fastigheter, säger att det tidigare förekom slarv med sopsorteringen, men att det fungerar mycket bättre nu.
Startade projekt
Det var förra året som fastighetsägarna och kommunen satte sig ned för att diskutera avfall, hantering och återvinning.
Diskussionerna utmynnande i ett projekt för att få ordning på sortering och bättre service till allmänheten.
- Vi vill ha matavfallet så rent som möjligt, för att kunna producera så mycket gas som möjligt, säger Stefan Wuolo.
I värsta fall kan felaktigt sorterat organiskt avfall leda till produktionsstopp och kostsamma reparationer.
Elavfall ger intäkter
- Och elavfallet vill vi ska gå till Savo för det ger oss intäkter. Det tredje viktiga är att vi vill ha bra sortering av det brännbara. En del slänger dit papper och plast för att de tänker att det är bra att det bränns, men det kostar pengar att bränna, därför ska papper och plast återvinnas, säger Stefan Wuolo.
Elavfall som slängs i brännbart blir till slagg i askan, som kostar extra att ta hand om. Och anledningen att man till exempel ska slänga trasiga dricksglas i restavfallet och inte i glasåtervinningen, där man slänger utsköljda flaskor och burkar av glas, är att de har olika smälttemperatur.
Stefan Wuolo påpekar att bästa möjliga utfall ger låga taxor. Vid felsortering utgår straffavgifter, som fastighetsägarna tvingas betala.
De stora är med
Alla större fastighetsägare är med i projektet, som innebär att kommunen utökar sorteringen så att man i återvinningsrummen kan lämna batterier, lysrör, glödlampor och elektroniskt avfall.
Kommunen ska också skicka ut information till de boende.
- Uppmärkningen av kärlen ska vara enhetlig, för att det ska vara så lätt som möjligt, säger Anders Wikstén, Wiksténs fastigheter.
En sorteringsskola
Även Ragn-Sells och Hyresgästföreningen är med i projektet.
Jan Gabrielsson på Ragn-Sells säger att de blivit bättre på att kontrollera kärlen och Tomas Sundkvist på Hyresgästföreningen talar om att starta en sorteringsskola för att öka kunskapen.
- Miljöfrågan är viktig och det här är en viktig del av den frågan, säger Stefan Wuolo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om